Virginijaus Sinkevičiaus teigimu, Europos Komisija (EK) mano, jog jei valstybė laikosi principo „teršėjas moka“ ir didina taršos mokesčius, kartu reikėtų sumažinti kitus, pavyzdžiui, darbo mokesčius.

„Tai turi būti subalansuota (...) Galbūt tuomet mažinti mokesčius, susijusius su darbo santykiais, tai yra galimybė. Tačiau einant prie bet kokių mokestinių pakeitimų – jie turi būti gerai parengti ir išdiskutuoti“, – penktadienį spaudos konferencijoje sakė V. Sinkevičius.

Anot jo, neracionalūs mokesčiai gali pakenkti bendrai sistemai, o Lietuva, siekiant žalesnės ekonomikos, turi ir kitų rezervų.

„Pavyzdžiui, savivaldybių ir miestų viešojo transporto klausimas ir žalieji viešieji pirkimai. Tai galėtų būti lengvesnis kelias nei mokesčiai, kurie ateityje galėtų būti, bet vėlgi, kaip minėjau, jie turėtų būti itin gerai parengti“, – pabrėžė eurokomisaras.

EBPO šią savaitę paskelbtoje ataskaitoje Lietuvą ragino sumažinti subsidijas iškastiniam kurui ir įvesti CO2 mokestį.

Organizacijos vadovas Angelis Gurria (Anchelis Gurija) kritikavo požiūrį, kuomet valstybės prisiima aplinkosauginius įsipareigojimus, ratifikuoja Paryžiaus susitarimą, tačiau vėliau neapmokestina CO2 emisijų. Jis tvirtino pasisakantis už „didelę kainą emisijoms“.

EBPO ataskaitoje teigiama, kad Lietuvoje ekonominės veiklos daroma įtaka aplinkai yra „reikšminga“, tačiau CO2 emisijų apmokestinimas nesiekia EBPO vidurkio. Organizacija pabrėžia, kad Lietuva „turi tapti žalesne“.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)