Jo vertė – 500 milijardų eurų, teigiama oficialiame Eurogrupės vadovo Mario Centeno atstovo pranešime.

„Eurogrupės vaizdo konferencija baigėsi ministrų plojimais. Susitarta dėl 500 mlrd. eurų paramos Europos ekonomikai plano“, – pabrėžiama pranešime.

Lietuvos Respublikos finansų ministerija įvardijo pagrindines priemones, dėl kurių sutarta:

  • ESM Griežtesnių sąlygų kredito linijos aktyvavimas. Tokia kredito linija bus prieinama visoms euro zonos šalims ir sudarys iki 2 proc. šalies BVP. Šias lėšas bus galima panaudoti tiesioginėms ir netiesioginėms sveikatos apsaugos ir prevencijos išlaidoms. Instrumentą naudojimui bus siekiama paruošti per artimiausias dvi savaites;
  • EIB iniciatyva sukurti 25 mlrd. eurų vertės Europos garantijų fondą, kuris leistų mobilizuoti 200 mlrd. eurų finansinę paramą įmonėms. Pasiūlymo finansines apimtis dar turės patvirtinti EIB Direktorių valdyba.
  • EK pasiūlymas mobilizuoti papildomą finansavimą nacionalinėms laikino nedarbo schemoms. Finansavimas bus teikiamas paskolų forma, kurio bendra apimtis ES mastu gali sudaryti iki 100 mlrd. eurų. Tokiu būdu siekiama užtikrinti, kad darbuotojai ir savarankiškai dirbantys būtų apsaugoti nuo nedarbo ir pajamų praradimo. Taip pat numatyta, kad dalis šių lėšų galės būti skirtos ir tam tikroms sveikatos apsaugos priemonėms. Atitinkamus ES teisės aktus bus siekiama priimti skubos tvarka.


„Šiandien Euro grupėje pavyko susitarti dėl reikšmingų naujų priemonių kovai su COVID-19 krize. Susitarimai dėl ESM panaudojimo, EIB Europos garantijų fondo sukūrimo ir papildomo finansavimo laikino nedarbo schemoms suteikia optimizmo dėl COVID-19 sukeltų ekonominių pasekmių suvaldymo. Esu įsitikinęs, jog tai nėra galutinis priemonių sąrašas. Jau pradėjome tartis dėl ES ekonomikos gaivinimo strategijos ir tam būtino finansavimo“, – sako finansų ministras Vilius Šapoka.

Euro grupė taip pat aptarė kitus žingsnius, siekiant skatinti ekonomiką ir investicijas COVID-19 protrūkiui nuslūgus. Nutarta dirbti ties platesnio pobūdžio ekonomikos atsigavimo planu, tam tikslui panaudojant esamus ir galimai naujus finansinius instrumentus. Šiame kontekste sutarta dirbti ties Ekonomikos gaivinimo fondo (Recovery Fund) kūrimu, ypač svarbus vaidmuo teks kitai ES daugiametei finansinei programai (DFP). Planuojama, kad artimiausiu metu EK pateiks atitinkamus savo DFP pasiūlymo atnaujinimus.