Pasak jo, „nepaisant sudėtingų sąlygų, ekonominės permainos euro zonos šalyse vyksta, o tai geras ženklas tolesniam augimui“. „Manome, kad mūsų palaikomas ekonominis kursas optimalus, o susilpnėjęs ekonomikos augimas - logiškas, bet laikinas situacijos finansų rinkose padarinys“, - pabrėžė jis.

Per susitikimą daugiausia buvo aptariama situacija tų šalių, kurios išgyvena daugiausia sunkumų euro zonoje, kurios jau kreipėsi vienokios ar kitokios tarptautinės finansinės paramos - Graikijos, Airijos, Ispanijos, Portugalijos ir Kipro.

J. C. Junckeras, kalbėdamas apie Graikiją, kategoriškai paneigė jos išmetimo iš euro zonos scenarijų. Jis sakė esąs įsitikinęs, kad Atėnai sugebės įvykdyti savo įsipareigojimus. Kartu euro grupės pirmininkas pripažino, kad sprendimai dėl tolesnės paramos Graikijai bus priimti ne anksčiau kaip antrąją spalio pusę, kai pradės veikti Europos stabilizavimo mechanizmas. Europos Sąjungos (ES) ekonomikos ir pinigų reikalų komisaras Olli Rehnas pažymėjo, kad vadinamojo kreditorių „trejeto“ - Europos Komisijos, Tarptautinio valiutos fondo ir Europos centrinio banko - ekspertų ataskaita greičiausiai taip pat nebus paskelbta anksčiau kaip spalį.

Tarptautinio valiutos fondo (TVF) vadovė Christine Lagarde, kuri tradiciškai dalyvauja euro grupės posėdžiuose, pabrėžė, kad Graikija „jau įdėjo daug pastangų“, tačiau ji turi toliau tęsti darbus finansų konsolidavimo srityje. Iš tiesų tai reiškia, kad Atėnai neturėtų tikėtis per daug kokybinių nuolaidų mažinant biudžeto deficitą, - būtent šios sąlygos reikalaujama mainais į tarptautinę finansinę paramą.

Kalbėdamas apie Ispaniją, J. C. Junckeras pareiškė, kad šios šalies finansų ministras patikino euro grupės partnerius, kad šiems metams iškelti biudžeto tikslai yra realiai įgyvendinami.

„Ispanijos finansų ministras informavo mus, kad nacionalinė struktūrinių reformų programa bus paskelbta šio mėnesio pabaigoje, - pažymėjo euro grupės pirmininkas. - Ispanija taip pat pateikė daugiametę biudžeto programą“. J. C. Junckeras padarė išvadą, kad finansinės paramos programa vykdoma pagal grafiką.

Portugalija ir Airija per susitikimą buvo pavadintos euro grupės "sėkmės istorijomis". Per pastaruosius „trejeto“ patikrinimus buvo pripažinta, kad finansinio konsolidavimo programos ten funkcionuoja be priekaištų. Pasak J. C. Junckero, Portugalija gali sugrįžti į pasaulio finansines rinkas jau kitais metais.

TVF vadovė, savo ruožtu, pastebėjo, kad abiejų šalių pavyzdys rodo, jog finansinės paramos programos iš tiesų funkcionuoja, jeigu valdžia yra rimtai pasirengusi vykdyti reformas, kad ir kokios nepalankios pasaulinės sąlygos būtų susiklosčiusios.

Mažiausiai per spaudos konferenciją buvo svarstoma situacija Kipre, kuris nuo liepos 1 d. pirmininkauja ES ir buvo šio neformalaus susitikimo šeimininku. Birželio pabaigoje Kipro valdžia buvo priversta kreiptis dėl finansinės paramos į euro grupės partnerius, tačiau po dviejų „trejeto“ vizitų paramos programa iki šiol nesuderinta. Tuo pat metu Kipras kreipėsi ir į Rusiją 5 mlrd. eurų paramos. Dvišalės derybos šiuo klausimu vis dar vyksta ir vargu ar artimiausiu metu bus užbaigtos.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)