„Aš dabar sužavėtas Estijos finansų ministro pareiškimais, kad euras – vien tik pliusai. Tai aš norėčiau labai, kad mūsų finansų ministras pasakytų man ir visiems, pradžioje pensininkams, konkrečiai, kokius pliusus mes turėsim. Kad ir tokį vieną aspektą – infliaciją. Kaip bus sutramdyta infliacija? Nes ji yra skaudi rykštė visiems stabilias ir palyginti nedideles pajamas gaunantiems Lietuvos žmonėms“, – teigė V. Trukšinas.

Pasak jo, ekonomikoje negali būti absoliučiai teigiamų dalykų – visada svarbu tinkamai privalumus ir trūkumus pasverti.

Vladas Trukšinas
„Nebūna taip. Taip negali ir neturi būt, turi būt pliusai ir minusai. Kažkokie yra minusai, galbūt pliusų yra daugiau... Pabandykim juos įvardint ir pabandykim juos įvertint, kaip mes mokam“, – sakė V. Trukšinas.

Banko „Swedbank“ vyriausiasis ekonomistas Nerijus Mačiulis infliacijos pažabojimą kaip tik laikė privalumu, kurį suteiktų euras.

„Iš tiesų infliacija yra ir prieš įsivedant eurą svarbiausias kriterijus. Vien tai, kad mes ketiname įsivesti eurą, jau yra paskata ir spyris Vyriausybei imtis priemonių, kad tą infliaciją suvaldytų. Tai vien dėl to euras jau yra naudingas“, – sakė N. Mačiulis.

Ekonomisto teigimu, dažnai pasigirstantys būgštavimai, kad eurą įsivedusios šalys susiduria su didele infliacija, neatitinka tikrovės.

Nerijus Mačiulis
„Čia yra labai dažna baimė, kuri jaučiama visose valstybėse, kurios prisijungė prie euro zonos. Bet faktai rodo ką kita: ir Estija, ir Slovakija, ir Slovėnija – visos valstybės, kurios pastaraisiais metais prisijungė prie euro zonos, – ten papildomos infliacijos didesnės neatsirado“, – tvirtino N. Mačiulis.

Jis siūlė Lietuvai sekti Estijos pavyzdžiu ir prieš ir po euro įvedimo kainas skelbti abiem valiutomis.

„Žinot, ką padarė Estija ir ką būtinai turi padaryti Lietuva, tai pusę metų prieš įsivedant eurą kainos turi būti skelbiamos ir nacionaline valiuta, ir eurais, ir metus po įvedimo turi būti skelbiamos kainos tom pačiom valiutom, tai yra ir buvusia nacionaline, ir eurais. Jeigu verslininkai turėtų galimybę padidinti kainas ir dėl to neprarastų pirkėjų, tai jiems tam euro nereikia, mes gi gyvenam rinkos ekonomikoje, jie jau dabar galėtų padidinti kainas. Taigi aš labai abejoju, kad euras yra tas veiksnys, kuris leistų jiem piktnaudžiauti“, – „Žinių radijui“ sakė N. Mačiulis.

Visą laidos „Aktualusis interviu“ įrašą galite rasti ČIA.