Per devynis mėnesius jos siekė 455,6 mln. eurų arba 2,1 proc. daugiau nei 2017 m. tuo pačiu laikotarpiu, pranešė bendrovė. Pajamos didėjo dėl didesnio paskirstytos elektros energijos ir gamtinių dujų kiekio Bendrovės klientams. Pagrindinis ESO pajamų šaltinis - elektros energijos persiuntimas.

Elektros, gamtinių dujų ir susijusių paslaugų pirkimo sąnaudos per devynis šių metų mėnesius siekė 326,5 mln. eurų ir buvo 18,3 proc. didesnės nei atitinkamu laiku 2017 metais. Tam didžiausią įtaką turėjo didesnė elektros energijos įsigijimo kaina, teigiama bendrovės pranešime.

Išaugusios elektros energijos pirkimo sąnaudos lėmė sumažėjusį bendrovės grynąjį pelną. Per sausio-rugsėjo mėn. ESO grynasis pelnas siekė 10,8 mln. eurų - 80,9 proc. mažiau nei 2017 m. tuo pačiu laikotarpiu.

2018 metų sausio-rugsėjo mėnesiais ESO uždirbo 121,4 mln. eurų koreguoto pelno prieš palūkanas, mokesčius, nusidėvėjimą ir amortizaciją (koreguotas EBITDA) - 16,3 proc. daugiau nei tuo pat metu 2017 metais, kai šis rodiklis buvo 104,4 mln. eurų

Per devynis šių metų mėnesius ESO investicijos į elektros ir gamtinių dujų skirstomuosius tinklus siekė 191,6 mln. eurų - 41,3 proc. daugiau nei tuo pat metu pernai, kai investuota 135,6 mln. eurų. Didžiausia dalis investicijų - 88,6 mln. eurų - teko elektros skirstomajam tinklui atnaujinti. Ši suma buvo 21,9 proc. didesnė nei pernai.

Bendrovė ir toliau investavo į skirstomojo tinklo patikimumo didinimą, rašoma pranešime. ESO investicijos į elektros ir dujų skirstomuosius tinklus perkopė 191 mln. Beveik dešimtadaliu ūgtelėjo naujų elektros energiją naudojančių klientų skaičius. Investicijos į dujų sistemų statybą ir rekonstrukciją taip pat buvo rekordinės - daugiau kaip 36 mln. eurų, pastatyta beveik 400 km skirstomųjų dujotiekių.

Pastarųjų kelerių metų ESO investicijos duoda didelę naudą klientams, užtikrina tinklo patikimumą, teigia bendrovė. Šiemet vidutinė neplanuotų elektros energijos persiuntimo nutraukimų trukmė sutrumpėjo, greičiau šalinami tinklo gedimai. Teigiamą pokytį lėmė ir vis didesnės investicijos į gamtos stichijoms atsparesnį požeminį elektros tinklą.

„Iki metų pabaigos planuojame suderinti investicijų poreikį tinklo atnaujinimui ir jo patikimumui užtikrinti su optimaliais infrastruktūros kaštais kiekvienam energijos vartotojui. Nors didėja elektros didmeninės rinkos kainos, ESO ir toliau sieks racionaliais kaštais užtikrinti geriausią skirstymo kainą regione, tinklo modernizavimą ir patikimumą bei investuoti į jo išmanumo didinimą ir skaitmenizaciją“, - pranešime sako ESO valdybos pirmininkas ir generalinis direktorius Mindaugas Keizeris.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)