„Pasakiau, kad esame pavojingai arti nusiteikimo, priimančio nelaimingą atsitikimą. Pasakiau savo kolegoms nesusitaikyti su tokiu mąstymu“, – Y. Varoufakis sakė po to, kai derybos su Graikijos partneriais euro zonoje baigėsi be susitarimo ir padidėjo grėsmė, kad šalis pasitrauks iš ES vieningosios valiutos erdvės.

Paklaustas, ar susitarime buvo aptariami Graikijos pasiūlymai, kuriuos skolintojai daugiausiai vadino nerimtais, Y. Varoufakis atsakė: „Nebuvo nei vieno komentaro.“

„Mūsų pusė pasiuntė stiprų signalą partneriams ir institucijoms, pateikdama išsamų pasiūlymą, kuris jeigu būtų priimtas, galėtų išspręsti Graikijos krizę per trumpą laiką“, – aiškino jis.

„Mums reikia reformų, o ne daugiau karpymų. Graikijos vyriausybė visiškai įsipareigojusi tolesniam tikslinimui“, – pridūrė ministras.

Rinksis į neeilinį posėdį

Europos Sąjunga ateinančią savaitę surengs neeilinį euro zonos viršūnių susitikimą, kai derybos dėl Graikijos skolų krizės baigėsi be sutarties, skambant perspėjimams dėl blogiausio scenarijaus, kuris gali išstumti Atėnus iš Bendrijos vieningosios valiutos erdvės, jeigu iki šio mėnesio pabaigos nebus pasiektas proveržis.

Euro zonos finansų ministrų susitikimas Liuksemburge nesugebėjo įveikti penkis mėnesius besitęsiančios priešpriešos tarp Atėnų vyriausybės, nusistačiusios prieš griežto taupymo politiką, ir jos skolintojų – ES ir Tarptautinio valiutos fondo (TVF), reikalaujančių vykdyti sunkias reformas.

Graikija iki birželio pabaigos turi susitarti dėl reformų, kad užsitikrintų paskutinę išmoką pagal tarptautinę finansinio gelbėjimo programą. Tos lėšos reikalingos, kad šalis išvengtų bankroto, jeigu iš savų šaltinių nesugebės sumokėti 1,6 mlrd. eurų, grąžindama pribrendusias skolas TVF.

„Vis dar įmanoma rasti susitarimą ir pratęsti dabartinę programą iki mėnesio pabaigos, bet kamuolys aiškiai yra graikų aikštelės pusėje, kad būtų galima pasinaudoti šia paskutine galimybe“, – aiškiai susikrimtęs Eurogrupės vadovas Jeroenas Dijssebloemas sakė per spaudos konferenciją..
Liekant vis mažiau laiko, Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Donaldas Tuskas skubiai paskelbė 19 euro zonos šalių lyderių neeilinį susitikimą, kuris vyks pirmadienį Briuselyje. Tuo tarpu ateinantį ketvirtadienį vyks visos ES viršūnių susitikimas.

„Laikas skubiai aptarti Graikijos padėtį aukščiausiu politiniu lygmeniu“, – pabrėžė D. Tuskas.
Atėnuose apie 6 tūkst. žmonių susirinko prie parlamento, reikalaudami, kad Graikija liktų euro zonoje, pranešė policija, nors šis mitingas buvo mažesnis, negu griežto taupymo priešininkų protestas, vykęs sostinėje trečiadienį.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (21)