Lietuvos diplomatai mano, kad ši iniciatyva gali padėti sustiprinti ES šalių nacionalinį saugumą, bet kritikai perspėja, kad prancūzų iniciatyva gali skatinti protekcionizmą ir pakirsti laisvos prekybos principus.

Prezidentės Dalios Grybauskaitės patarėjas Nerijus Aleksiejūnas sakė, kad ES lygiu bus svarstoma tikrinti, ar investicijos atitinka nacionalinį saugumą ir abipusiškumo principą.

„Tokia būtinybė kyla iš geopolitinės realybės, kad trečiųjų šalių investicijos kelia grėsmę nacionaliniam saugumui“, – telefonu iš Briuselio BNS sakė prezidentės patarėjas po Europos Vadovų Tarybos posėdžio.

Lietuvos Vyriausybė ne karą kritikavo Rusiją, kad investicijas į energetiką ir kitas svarbias sritis Maskva naudoja kaip geopolitinį įrankį.

Pastaruoju metu Lietuvoje atsargiai vertinamos ir galimos Kinijos investicijos į strateginius ūkio sektorius.

Lietuvoje nerimą dėl Kinijos pozicijos sustiprino šią savaitę pasirodę pranešimai, kad kinų karinis laivynas netrukus dalyvaus bendrose karinėse pratybose su Rusija Baltijos jūroje.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)