Panama, Kaimanų salos, Seišelių salos ir Palau buvo įtrauktos į juodąjį sąrašą, kuriame jau yra aštuonios teritorijos, laikomos „mokesčių tikslais nebendradarbiaujančiomis jurisdikcijomis“, pranešime paskelbė Europos Sąjungos Taryba.

Šalys prisijungė prie sąraše jau esančių Amerikos Samoa, Fidžio, Guamo, Omano, Samoa, Trinidado ir Tobago, JAV Mergelių salų ir Vanuatu.

Kaimanų salos tapo pirmąja Didžiosios Britanijos valdoma užjūrio teritorija, įtraukta į ES juodąjį sąrašą. Vokietijos konservatorių partijos ir Europos Parlamento (EP) narys Markusas Feberis sakė, kad toks žingsnis turėtų tapti „įspėjimu Didžiajai Britanijai“, praėjusį mėnesį pasitraukusiai iš Bendrijos.

ES yra susirūpinusi, kad Didžioji Britanija galimai norės šalyje sukurti geresnius mokesčių standartus nei ES, taip įgaudama konkurencinį ekonominį pranašumą prieš Bendriją. ES-JK derybos dėl ateities santykių numatytos įvykti šiemet.

Europa buvo pašalinusi Panamą iš juodojo sąrašo 2018-aisiais, perkeldama ją į „pilkąjį“ sąrašą, kadangi buvo teigiamai įvertinti Centrinės Amerikos valstybės pažadai paisyti taisyklių, kuriose numatoma dalintis mokesčių informacija.

Tačiau antradienį ES paskelbtame pranešime teigiama, kad ši ir kitos šalys „neįvedė mokesčių reformų, kurias įvykdyti įsipareigojo iki nustatyto termino.“

ES mokesčių skaidrumo standartai sutampa su Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos (EBPO) nustatytais kriterijais, skirtais kovoti su mokesčių vengimu, užtikrinant automatinį fiskalinės informacijos dalijimąsi tarp šalių valdžios institucijų.

Juodasis sąrašas buvo sukurtas 2017-aisiais, įvykus „Panama Papers“ ir „LuxLeaks“ skandalams, po kurių Briuselis ėmėsi daugiau veiksmų kovoje su mokesčių vengimu, kurį vykdo tarptautinės įmonės ir turtingieji.

Į sąrašą nebūna įtraukiamos ES šalys narės, o įtrauktoms šalims gresia tik ribotos sankcijos, pagal kurias yra įšaldomos Europos pagalbos ar plėtros finansavimo lėšos.