„Neįmanoma gerbti tokio ultimatumo“, – RTL radijui sakė parlamentaras iš Valonijos Andre Antoine'as.

Europos Tarybos pirmininkas Donaldas Tuskas vėlyvą pirmadienio vakarą turėtų informuoti Kanadą, ar susitarimas bus pasirašytas ketvirtadienį, kaip planuota.

Belgijai reikia Valonijos pritarimo, kad galėtų pasirašyti CETA sutartį, kuriai pritaria visa Europa.

CETA yra ambicingiausias Europos Sąjungos laisvosios prekybos susitarimas. Jis panaikintų beveik visus Europos rinkos su 508 mln. žmonių ir dešimtos didžiausios pasaulio ekonomikos prekybos tarifus.

Pasirašymo ceremonija seniai suplanuota Briuselyje šį ketvirtadienį, joje dalyvaus Kanados Ministras Pirmininkas Justinas Trudeau. Tačiau Valonijos prieštaravimai kelia grėsmę šiems planams.

Penktadienį Kanados prekybos ministrė Chrystia Freeland karčiai nusivylė, kai derybos neprivedė prie sprendimo, ir jai teko skristi namo.

Valonija, smarkiai socialistinis regionas su 3,6 mln. gyventojų, nori tvirtesnių garantijų dėl darbo ir aplinkos apsaugos bei aiškesnių vartotojų standartų. Jų baimės sutampa su prieš globalizaciją pasisakančių aktyvistų nuomone, kurie teigia, kad CETA ir panašūs susitarimai suteikia per daug galios tarptautinėms bendrovėms, netgi galią daryti įtaką vyriausybėms.

Keliose ES valstybėse vyko demonstracijos prieš CETA ir TTIP susitarimą tarp ES ir JAV.

Dėl didžiulės apimties prekybos sutarties su Kanada Europos Komisija galutinai susitarė 2014 m., o sekmadienį Valonijos atstovams pristatė patikslinimus apie siūlomą ginčų su investuotojais sprendimo procedūrą. Viena painiausių susitarimo dalių ir yra arbitražo procedūros. Belgijos RTBF žinios pranešė, kad naujausią ES dokumentą Valonijos politikai atmetė.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)