Nors darbo užmokesčio už tą patį darbą skirtumas tarp vyrų ir moterų visoje 27 valstybių Bendrijoje sumažėjo 14 proc., Europos Komisija nori visai pašalinti šį skirtumą įvesdama reikalavimą viešai skelbti darbo užmokesčio dydį.

„Vienodam darbo užmokesčiui jums reikia skaidrumo. Moterys privalo žinoti, ar jų darbdaviai elgiasi su jomis vienodai“, – sakė EK pirmininkė Ursula von der Leyen.

Nuo savo susikūrimo 1957 metais Europos Sąjunga siekė panaikinti lyčių nelygybę darbo užmokesčio pagrindu, bet dešimtmečius pažanga buvo lėta. Kalbant apie teisę gauti pensiją, per pastaruosius 30–40 metų skirtumas tarp moterų ir vyrų gaunamų pensijų tebesudaro 30 procentų.

Darbo užmokesčio sąlygos ir dydžiai Europoje seniai gaubiami paslapties, o tai trukdo kovoti su nevienodu darbo užmokesčiu vyrams ir moterims bei apsunkina galimybes reikalauti teisingo atlygio už tą patį darbą.

Europos Komisija siekia išgyvendinti tokią praktiką.

„Darbdaviai turi tapti skaidresni skelbdami savo darbo užmokesčio politiką. Daugiau jokių dvigubų standartų, jokių pasiteisinimų“, – sakė Komisijos vicepirmininkė Vera Jourova.

Pernai Europos profesinių sąjungų konfederacija, remdamasi ES statistikos tarnybos duomenimis, nurodė, kad esant dabartinei pažangai, moterims dar prireiks 84 metų, kad jos sulauktų vienodo atlygio su vyrais.

Komisija siūlo, kad darbdaviai būtų įpareigoti pateikti informaciją apie pradinį darbo atlygį skelbimuose apie atsilaisvinusias darbo vietas ir dar prieš darbo pokalbį. Jo metu darbdaviams nebūtų leidžiama klausti kandidato apie jo ankstesnes darbo pajamas.

Darbuotojams būtų leidžiama klausti darbdavio, koks yra vyrų ir moterų, dirbančių tą patį darbą, vidutinis darbo užmokestis atitinkamose grupėse.

Siekiant padidinti spaudimą didelėms bendrovėms siūloma, kad daugiau nei 250 darbuotojų turinčios įmonės skelbtų informaciją apie darbo užmokesčio dydžių vyrams ir moterims skirtumą.

Jeigu moterų darbų užmokestis ir toliau liktų mažesnis, Komisija siekia, kad moterys galėtų atsikovoti savo dalį, o pareiga pagrįsti savo poziciją įrodymais tektų darbdaviams, o ne iššūkį jiems metusioms moterims.

Šis pasiūlymas bus svarstomas Europos Parlamente ir toliau nagrinėjamas ES valstybėse.

Pranešimas apie siekį vienodą darbo užmokestį už tą patį darbą moterims ir vyrams paskelbtas artėjant kitą pirmadienį minimai Tarptautinei moters dienai.

ES pabrėžė, kad pandemija moteris ir vyrus veikia nevienodai. Dėl uždarytų mokyklų ir ikimokyklinio ugdymo įstaigų daugumai moterų prie jų įprasto darbo krūvio prisidėjo daugiau namų ruošos darbų.

COVID-19 pandemija ne tik padidino mūsų visuomenėje buvusią neteisybę ir nelygybę, bet dar veikiausiai sunaikins dešimtmečių moterų pasiekimus, pažangą darbo rinkoje“, – sakė Europos Parlamento pirmininkas Davidas Sassoli.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (42)