Europos Komisijos (EK) užsakymu buvo atliktas tyrimas, pernai aptikus koronaviruso židinių kelių žemyno šalių audinių ūkiuose ir ten auginamiems žvėreliams perdavus mutavusį virusą žmonėms.

Išvadose rekomenduojama „stebėti audinių ūkius... kol nebus atmesta SARS-CoV-2 perdavimo tarp žmonių ir audinių rizika“ ir raginama kas savaitę atlikti tyrimus bei testuoti negyvas audines.

Taip pat rekomenduojama atlikti aptiktų mutacijų „sisteminę sekoskaitą“ ir raginama „dalintis visų infekuotų gyvūnų genomų sekomis“.
Dėl itin spartaus viruso plitimo audinėse reikėtų periodiškai tirti atsitiktinius mėginius, o ne laukti, kol tarp žvėrėlių bus pastebėta infekcijos plitimo ženklų, teigiama tyrimo išvadose.

Tyrimą atliko Europos maisto saugos tarnybos (EFSA) ir Europos ligų prevencijos ir kontrolės centras (ECDC).

Pasak agentūrų, 2021 m. sausio duomenimis, koronavirusas buvo aptiktas 400 audinių ūkių aštuoniose ES šalyse.

Šis skaičius apima 290 audinių ūkių Danijoje, 69 – Nyderlanduose, 21 – Graikijoje, 13 – Švedijoje, tris – Ispanijoje, du – Lietuvoje ir po vieną – Prancūzijoje ir Italijoje.

Tyrimo ataskaitoje taip pat pažymima, kad ūkiuose auginamų audinių skaičius „yra drastiškai sumažėjęs, ir daugybė šalių jau uždraudė veisti (audines) dėl kailių“ dėl viruso protrūkių kilimo rizikos.

Danija, anksčiau laikyta didžiausia pasaulio audinių kailių gamintoja, lapkričio pradžioje nurodė išskersti visas šalyje auginamas audines, jose aptikus naujos atmainos koronavirusą, galėjusį pakenkti vakcinų veiksmingumui.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)