Derybos dėl laisvosios prekybos prasidėjo praėjusiais metais, bet dabar Europos Komisija pradėjo trijų mėnesių visuomenines konsultacijas dėl kompanijoms siūlomų investavimo taisyklių. Tikimasi, kad šios konsultacijos padės užpildyti įstatymų spragas.

Dalis vartotojų ir aplinkosaugininkų baiminasi, kad Europos Sąjunga daugelyje sričių gali priimti žemesnius JAV standartus.

Siūloma Transatlantinė investicijų ir prekybos partnerystė (TPIP) gali būti labai naudinga tiek Europai, tiek Amerikai, teigia Komisija.

Praėjusių metų rugsėjį atliktas tyrimas ES parodė, kad ši partnerystė padidintų ES ekonomikos augimą 0,5 proc. BVP, o JAV ekonomiką - 0,4 proc. BVP.

Tačiau kelios Europos nevyriausybinės organizacijos ir europarlamentarai išsakė abejones dėl investavimo taisyklių, baimindamiesi, kas jos gali surišti vyriausybėms rankas prieš įtakingas JAV korporacijas.

Paskelbdamas visuomenines konsultacijas, už prekybą atsakingas Europos komisaras Karelas de Guchtas pareiškė, kad „vyriausybės turi visada turėti būti laisvos nustatyti taisykles tam, kad galėtų apsaugoti žmones ir aplinką“.

„Bet kartu jos turi rasti deramą pusiausvyrą ir būti sąžiningos investuotojų atžvilgiu tam, kad galėtų pritraukti investicijų... Kai kurie šiuo metu galiojantys susitarimai jau sukėlė problemų, nes leido kompanijoms pasinaudoti įstatymų spragomis ten, kur teisinis tekstas skamba miglotai“.

Pasak K. Guchto, europiečiams „kelia rimtą susirūpinimą ši ES-JAV susitarimo dalis“.

Derybos dėl kitų laisvos prekybos susitarimo dalių bus tęsiamos, kaip įprasta, pabrėžė jis.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)