Į antradienį paskelbtą sąrašą dėl Maskvos veiksmų Ukrainoje taip pat įtrauktas Rusijos ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo viršininkas Valerijus Gerasimovas ir Ukrainos prorusiškų separatistų lyderiai.

Tačiau į jį nepateko Rusijos energetikos milžinių vadovai, tokie kaip „Rosneft“ vadovas Igoris Sečinas, kuris buvo įtrauktas į pirmadienį JAV paskelbtą naują sankcijų sąrašą.

Į 15-os asmenų sąrašą įtraukti šeši vadinamųjų Ukrainos savigynos pajėgų ir „Donecko liaudies respublikos“ vadovai. Sąraše yra organizacijos „Luhansko gvardija“ lyderis Germanas Prokopivas, vadinamosios Pietryčių armijos vadas Valerijus Bolotovas, „Donecko liaudies respublikos“ lyderis Andrejus Purginas, vienas iš „Donecko liaudies respublikos“ vadovų Denisas Pušilinas, Donbaso liaudies pašauktinių vadas Sergejus Cyplakovas, taip pat Igoris Strelkovas, kurį ES įvardija kaip „Rusijos Federacijos Ginkluotųjų pajėgų Generalinio štabo Vyriausiosios žvalgybos valdybos (GRU) narį“.

Be to, sąraše tarp devynių Rusijos politikų ir kariškių figūruoja RF prezidento įgaliotasis atstovas Krymo federalinėje apygardoje Olegas Belavencevas, Krymo reikalų ministras Olegas Saveljevas, Sevastopolio gubernatoriaus pareigas einantis Sergejus Meniailo, Krymo atstovė Federacijos Taryboje Olga Kovitidi, valstybės Dūmos vicepirmininkas Sergejus Neverovas ir Generalinio štabo GRU viršininkas Igoris Sergunas.

„Dar 15-ai asmenų, atsakingų už veiksmus, kurie kenkia ar kelia grėsmę Ukrainos teritoriniam vientisumui, suverenitetui ir nepriklausomybei, bus įvestas kelionių draudimas ir įšaldytas jų turtas ES teritorijoje“, - sakoma pirmadienį paskelbtame ES Tarybos pareiškime.

Įšaldomi šių asmenų aktyvai Europos bankuose, uždrausta išduoti jiems vizas kelionėms į ES šalis.

Sankcijos įsigaliojo iš karto po to, kai atitinkamas ES Tarybos nutarimas buvo paskelbtas Europos Sąjungos oficialiajame leidinyje.

Dabar ES taikys sankcijas iš viso 48 žmonėms, siejamiems su Rusijos veiksmais, pažeidžiančiais Ukrainos teritorinį vientisumą.

Rusija praeitą mėnesį aneksavo Krymo regioną, kai provakarietiški demonstrantai, reikalavę glaudesnių ryšių su Europa, vasarį nuvertė promaskvietišką Ukrainos prezidentą Viktorą Janukovyčių. Kijevas ir Vakarų šalys kaltina Rusiją kurstant separatistinę kampaniją Ukrainos rytuose, nors Maskva tokius kaltinimus neigia.

ES sprendimas sutapo su anksčiau paskelbtu Baltųjų rūmų pranešimu, jog Jungtinės Valstijos įveda sankcijas septyniems Rusijos piliečiams ir 17 bendrovių, siejamų su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu.

JAV laikėsi daug griežtesnės pozicijos negu ES, bausdamos Rusiją dėl Ukrainos krizės. Tačiau Bendrija yra smarkiai priklausoma nuo Rusijos tiekiamų energetikos išteklių ir palaiko glaudžius prekybos ryšius su Maskva.

ES iki šiol skelbė sankcijas tik asmenims, o ne bendrovėms. Europos Komisija šiuo metu svarsto galimas griežtesnes ekonominės sankcijas, kurios galėtų paveikti prekybą arba Rusijos energetikos ir finansų sektorius.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)