Taip pat buvo nustatyta, kad susitarime dalyvavo ir banko UBS prekiautojai, tačiau Europos Komisija sutiko sumažinti Šveicarijos bankui skirtą baudą iki nulio, kai šis savanoriškai pasisiūlė bendradarbiauti su reguliuotoja.

„Penkių bankų susitarimas pakenkė finansų sektoriaus vientisumui Europos Sąjungos ekonomikos ir vartotojų sąskaita“, – pareiškė už konkurenciją atsakinga EK narė Margrethe Vestager.

Sprendimu skirti baudas užbaigta trečioji nuo 2013 metų vykstančio tyrimo dalis. Atliekant šį tyrimą, 2019 metais jau buvo skirta baudų už daugiau nei milijardą eurų.

Tyrimas atskleidė, kad prekybininkai, atsakingi už neatidėliotinuosius užsienio valiutos sandorius, sudaromus pagrindinėmis valiutomis, veikdami Didžiosios Britanijos ir Šveicarijos bankų vardu, derino savo prekybos strategijas.

EK nurodė, kad bankų prekiautojai kartais derindavo veiksmus per internetinį pokalbių kambarį „Sterling Lads“, pavadintą Didžiosios Britanijos valiutos pavadinimu.

Kartais šioje grupėje prekiautojai, kurie faktiškai turėjo konkuruoti tarpusavyje, susitardavo atsitraukti, kad netrukdytų vienas kito sandoriams ir neiškraipytų rinkos.

„Mūsų sprendimai dėl tokių kartelinių susitarimų <.. > siunčia aiškią žinią, kad Europos Komisija išlieka įsipareigojusi užtikrinti patikimą ir konkurencingą finansų sektorių, kuris yra būtinas investicijoms ir augimui“, – pareiškė M. Vestager.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)