Pasak jų, jeigu nesimatys jokios šviesos tunelio gale, o visuomenės susipriešinimas per daug padidės, ekonomikos nuosmukio apimtoms Europos šalims ir visam Senajam žemynui bus vis sunkiau išbristi iš jau dvejus metus besitęsiančios skolų krizės.

Lyderiai, susirinkę į Šveicarijoje vykstantį Pasaulio ekonomikos forumą (PEF), perspėjo, kad Europą gali nustelbti sparčiai kylančios ekonomikos, tokios kaip Kinija ir Brazilija.

Airijos, kuriai jau buvo suteiktas finansinio gelbėjimo paketas, premjeras Enda Kenny įsitikinęs, kad vyriausybių laukia nesėkmės, jeigu jos neužsitikrins visuomenės palaikymo, vykdydamos priemones, dėl kurių daugelio žmonių gyvenimas blogės.

Enda Kenny
"Kai jie suteikia mandatą ir parodo pasitikėjimą vyriausybę, sakydami: "Štai planas, ir dirbkime visi kartu", viskas iš tikrųjų gali vykti daug sparčiau nei žmonės gali įsivaizduoti" - antrąją kasmetinio susitikimo Davose dieną E.Kenny sakė grupėje, kurioje taip pat dalyvavo du Europos šalių premjerai ir vienas prezidentas.

Pasak premjero, Airijos žmonės šio šimtmečio pradžioje "skolinosi kaip išprotėję", o sprogus lengvai dalijamų paskolų ir godumo nulemtam nekilnojamojo turto burbului, "Keltų tigro" ekonomika staigiai nusmuko.

Šalies viešuosiuose finansuose susidarė didžiulė juodoji skylė, kurią užkimšti buvo įmanoma tik euro zonos ir Tarptautinio valiutos fondo (TVF) gelbėjimo paketu.

Mainais į šią paskolą Airija turėjo smarkiai apkarpyti atlyginimus ir sumažinti viešąjį sektorių, taip pat padidinti išėjimo į pensiją amžių. Tikimasi, kad Airija vėl taps konkurencinga ir atgaus finansų rinkų pasitikėjimą.

E.Kenny nurodė, kad po praeito dešimtmečio ekscesų žmonės supranta taupymo būtinybę, tačiau tai niekada neturėtų būti laikoma savaime suprantamu dalyku.

"Žmonės nusivilia, jeigu nemato rezultatų", - aiškino jis.

Tuo tarpu Suomijos premjeras Jyrki Katainenas sakė, kad Airija gali tapti pavyzdžiu kitoms krizės prislėgtoms ekonomikoms, jeigu tik susigrąžintų pasitikėjimą.

"Neįžvelgiu jokios kitos galimybės, - sakė jis. - Nėra trumpesnio kelio į dangų."

Pirmadienį Europos Sąjungos (ES) lyderiai vėl susitiks Briuselyje tartis dėl pakto, turinčio nustatyti daug griežtesnę fiskalinę drausmę. Šiame susitikime taip pat bus daug diskutuojama, kaip susigrąžinti pasitikėjimą euru ir Europos šalių pastangomis rimtai susiveržti diržus.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją