Kaip teigiama ES Tarybos pareiškime, ES konkrečiai paminėjo Rusiją dėl to, kad ji nevykdo įsipareigojimų, susijusių su tarptautinėmis holdingo bendrovėmis.

Kartu su Rusija į sąrašą buvo įtrauktos Kosta Rika, Maršalo salos ir Britų Mergelių salos, taigi iš viso sąraše dabar yra 16 mokesčių jurisdikcijų, kurios pateko ES nemalonėn.

ES iš šio sąrašo išbraukė keturias šalis – Barbadosą, Jamaiką, Šiaurės Makedoniją ir Urugvajų – konstatavusi, kad jos įvykdė savo įsipareigojimus, teigiama pareiškime.

ES pirmininkaujančios Švedijos finansų ministrė Elisabeth Svantesson paragino į sąrašą įtrauktas šalis „patobulinti savo teisinę sistemą ir siekti, kad būtų laikomasi tarptautinių apmokestinimo standartų“.
Tačiau mokesčių rojaus įtraukimo į sąrašą kritikai teigia, kad šios priemonės turi mažai praktinio poveikio.

„Rusijos įtraukimas į sąrašą visų pirma yra politinis signalas“, – sakė Vokietijos europarlamentaras, konservatyvios Europos liaudies partijos frakcijos narys Markusas Ferberis. Pasak jo, ES finansų ministrai, norėdami veiksmingai kovoti su mokesčių slėpimu, „turi susieti sąrašą su skaudžiomis sankcijomis“.

Labdaros ir kovos su skurdu organizacijos „Oxfam“ atstovas šią praktiką apibūdino kaip „visišką išbalinimą“ ir kritikavo šalių, kuriose pelno mokesčio tarifas yra nulinis, pavyzdžiui, Bermudų ir Kaimanų salų išbraukimą iš sąrašo 2020 metais.

„Oxfam“ paragino ES valstybes tikrinti taip pat atidžiai, kaip ir blokui nepriklausančias šalis, ypač išskirdama Liuksemburgą kaip mokesčių rojų, kuris vertas būti įtrauktas į ES sąrašą dėl savo teisinės praktikos.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją