„Šiandieninis sutarties pasirašymas tai nėra mūsų santykių pabaiga, atvirkščiai – tai daug ambicingesnių santykių pradžia. ES ir Vietnamas gali nuveikti nuostabių dalykų drauge“, – sakė Europos Komisijos (EK) pirmininkas Jeanas-Claude'as Junckeris po derybų su Vietnamo ministru pirmininku Nguyenu Tan Dungu.

Susitarimas pasiektas po dvejus su puse metų trukusių derybų tarp ES ir Vietnamo; abipusės šių šalių prekybos mastas per pastaruosius dešimt metų išaugo trigubai iki 28 mlrd. eurų.

Rugpjūtį ES paskelbė pasiekusi „principinį“ laisvosios prekybos susitarimą su Vietnamu, kuriuo siekiama panaikinti beveik visus prekybos tarifus tarp abiejų šalių. „Susitarimas pasiektas, – tąsyk skelbė ES prekybos komisarė Cecilia Malmstroem. – Šis gerai apgalvotas susitarimas paskatins prekybą su viena dinamiškiausių Azijos ekonomikų. Be to, jis tarnautų kaip naujas, geresnis ir šiuolaikiškesnis pavyzdys rengiant laisvosios prekybos sutartis tarp ES ir besivystančių šalių“.

ES derybos dėl panašių laisvosios prekybos sutarčių su dviem kitomis Pietryčių Azijos šalių asociacijos (ASEAN) narėmis, Malaizija ir Tailandu, tebevyksta.

Vietnamas į ES eksportuoja mobiliuosius telefonus ir kitą elektroniką, taip pat avalynę, tekstilės ir žemės ūkio produkciją, įskaitant kavą, ryžius ir jūrų gėrybes.

ES į Vietnamą daugiausia eksportuoja šiuolaikines technologijas, įskaitant elektrinius prietaisus ir įrengimus, lėktuvus, transporto priemones ir farmacijos preparatus.

ES ir Japonija taip pat mėgina susitarti dėl laisvosios prekybos sutarties.

Briuselis ir Pietų Korėja jau pasiekė laisvosios prekybos susitarimą.