Sankcijos Rusijai buvo paskelbtos dėl jos dalyvavimo konflikte Ukrainos rytuose. Jų pratęsimui neprieštaravo nė viena šalis.

„2015 metų gruodžio 21 d. Taryba pratęsė ekonomines sankcijas Rusijai iki 2016 metų liepos 31 d.", - pažymima pranešime.

Dokumente pažymima, jog šį sprendimą nulėmė tai, kad kovo mėnesį ES lyderiai susiejo sankcijas su Minsko susitarimų vykdymu.

„Kadangi Minsko susitarimai nebus visiškai realizuoti iki 2016 metų sausio 31 d., sankcijų galiojimas pratęstas", - sakoma pranešime.

Taryba primena, kad 2014 metų liepą įvestos sankcijos taikomos finansų, energetikos ir gynybos sektoriams, taip pat dvejopos paskirties prekių sferai.

Rusija kritikuoja ES sprendimą pratęsti jai sankcijas užuot kartu kovojus su terorizmu

Rusija pirmadienį pasmerkė Europos Sąjungos sprendimą šešiems mėnesiams pratęsti jai ekonomines sankcijas dėl Ukrainos krizės, užuot Bendrija stiprintų bendradarbiavimą su Maskva kovoje su terorizmu.

„Būtina pabrėžti, kad užuot kūrusi konstruktyvų bendradarbiavimą, siekiant atremti pagrindinius mūsų laikų iššūkius, kaip tarptautinis terorizmas, ES Briuselyje yra linkusi tęsti savo trumparegišką sankcijų žaidimą“, – sakoma Rusijos užsienio reikalų ministerijos pareiškime.

ES kaltina Rusiją sužlugdžius lemiamą prekybos derybų etapą

Europos Sąjunga pirmadienį apkaltino Rusiją, kad ši sužlugdė lemiamas prekybos derybas, kuriomis siekta sušvelninti Maskvos nuogąstavimus dėl ES ir Ukrainos laisvosios prekybos sutarties, kuri įsigalios sausio 1 dieną.

„Buvome visai arti prie kai kurių sprendimų radimo, bet iš Rusijos pusės nebuvo pakankamo lankstumo“, – sakė ES prekybos komisarė Cecilia Malmstroem po derybų Briuselyje su aukšto rango Rusijos ir Ukrainos pareigūnais.

„Ši veikla jau baigta“, – pridūrė ji apie pastaruosius pusantrų metų nesiliovusias pastangas atsižvelgti į Rusijos reikalavimus, kai krizė Ukrainoje ES ryšius su Maskva giliai įšaldė.

Minima prekybos sutartis sudaro dalį platesnio ES ir Ukrainos susitarimo, kuris paskatino promaskvietiškos vyriausybės nuvertimą Kijeve 2014-ųjų pradžioje.

Maskva vis tvirtina, kad ši prekybos sutartis pažeidžia jos interesus Ukrainoje, buvusioje sovietinėje satelitėje, ir sukels pigių ES produktų antplūdį į jos rinkas.

Rusijos ministras pirmininkas Dmitrijus Medvedevas anksčiau taip pasakė: „Nei Ukraina, nei Europos Sąjunga nėra pasirengusios pasirašyti teisiškai įpareigojantį susitarimą, kuris atsižvelgtų į Rusijos interesus“.

C.Malmstroem pareiškė, kad 28 ES narės „buvo labai atviros ir klausėsi Rusijos susirūpinimų“, net jeigu kai kurie jų „buvo gana nerealūs“, ir, jeigu į juos būtų atsižvelgta, tai suardytų pačią prekybos sutartį.

Pasak jos, Rusijos prezidento Vladimiro Putino sprendimas praėjusią savaitę suspenduoti Maskvos laisvosios prekybos sutartį su Ukraina buvo netikėtumas, taip pat netikėtas ir D.Medvedevo pareiškimas apie maisto produktų embargą iš Ukrainos.

„Mes sutikome susitikti su Rusija ir išklausyti jų rūpesčius, kurių galėtų būti. Manyta, kad Rusija nei pridės sankcijų Ukrainai, nei suspenduos savo pačios laisvosios prekybos sutarties, – aiškino C.Malmstroem. – Mus šiek tiek nustebino V.Putino skelbimas“.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1674)