Ambasadorius Nicolas Chapuis reporteriams pareiškė, jog 28 valstybes vienijanti ES „stebės, kaip įgyvendinamas“ „pirmojo etapo“ susitarimas, kurį trečadienį pasirašė prezidentas Donaldas Trumpas ir Kinijos vicepremjeras Liu He.

„Mūsų nuomone, [susitarime nustatyti] kiekybiniai tikslai neatitiks PPO taisyklių, jeigu dėl jų atsiras prekybos iškraipymų, – pareiškė pareigūnas. – Jeigu tai pasitvirtins, kreipsimės į PPO, kad išspręstume šį klausimą.“

Ambasadorius pažymėjo, jog per susitikimą Kinijos užsienio reikalų ministerijoje buvo „oficialiai patikinta, kad JAV ir Kinijos susitarimas tikrai niekaip nepakenks Europos verslui“.

Pagal PPO principą dėl didžiausią palankumo turinčios šalies statuso, šalys negali diskriminuoti atskirų prekybos partnerių.

Pagal „pirmojo etapo“ susitarimą Kinija sutiko per dvejus metus importuoti JAV produktų už papildomus 200 mlrd. JAV dolerių, įskaitant žemės ūkio produktus už papildomus 32 mlrd. JAV dolerių.

Pekinas taip pat pažadėjo sustiprinti JAV intelektinės nuosavybės apsaugą.

JAV savo ruožtu sutiko perpus sumažinti rugsėjo 1 dieną įvestus 15 proc. muitus maždaug 120 mlrd. JAV dolerių vertės vartojimo prekėms, tokioms kaip drabužiai.

Tačiau daugiau nei 350 mlrd. JAV dolerių vertės kiniškoms prekėms JAV įvesti baudžiamieji muitai tebegalios.

Pasak Paulo Tano (Polo Tano) iš Singapūro teisinių paslaugų bendrovės „Rajah & Tann“, kuri specializuojasi tarptautinių ginčų sprendimo srityje, JAV ir Kinijos prekybos susitarimas „gali nepažeisti PPO taisyklių, nes iš JAV perkamų prekių rūšys gali skirtis nuo perkamųjų kitose šalyse ar tos šalys gali net neturėti tokių rūšių prekių“.

„Nemanau, jog prekybos susitarimu, pavyzdžiui, panaikinami po prekybos karo pradžios JAV prekėms nustatyti padidinti muitai, todėl abejoju, jog tai būtų galima laikyti labiau lengvatiniu režimu“, – pareiškė jis.

Tačiau ekspertas pažymėjo, kad JAV administracijai, atrodo, yra priimtiniausia ekonominius santykius su pagrindiniais prekybos partneriais plėtoti sudarant tokius dvišalius prekybos susitarimus, o ne per PPO, ir tai reiškia, jog tolesnius prekybos ginčus su Jungtinėmis Valstijomis teks spręsti už pasaulio prekybos sistemos ribų.

„Nusilpus PPO ir vyraujant bendrai daugiašalių prekybos susitarimų atsisakymo tendencijai, matysime vis daugiau ir daugiau vaidų dėl prekybos“, – ketvirtadienį pareiškė „Stenn Group“ prezidentė Kerstin Braun.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)