DPK ekspertų vertinimu, kitų ES valstybių narių draudimo įmonių atstovybės Lietuvoje turi didelį potencialą plėstis ir toliau didinti užimamą rinkos dalį. Lietuvos rinka yra patraukli užsienio draudimo bendrovėms, tad jų filialų skaičius artėjančiais metais turėtų augti.

Pernai Lietuvoje veikė dešimt kitų ES valstybių narių draudimo įmonių filialų (ES filialai). Septyni iš jų buvo aktyvūs rinkos dalyviai. Gyvybės draudimą vykdantys ES įmonių filialai 2007 metais užėmė 11,8 proc. gyvybės draudimo rinkos. 87,7 proc. ES filialų gyvybės draudimo portfelio pagal pasirašytas įmokas sudarė investicinis gyvybės draudimas.

Ne gyvybės draudimo veikla užsiimantys filialai pernai užėmė 3,1 proc. ne gyvybės draudimo rinkos. Ne gyvybės draudimą vykdantys ES filialai daugiausiai draudė kasko draudimu (45,2 proc.), kredito draudimu (31,9 proc.) ir transporto priemonių valdytojų civilinės atsakomybės draudimu (TPVCA) (18,5 proc.).

DPK prižiūri, kad visi Lietuvos draudimo rinkos dalyviai, kurie siekia ilgalaikės veiklos, turėtų vienodas verslo sąlygas, nepriklausomai nuo to, ar draudimo veikla vykdoma nacionalinio draudiko pagrindu ar per filialus. Draudikai privalo teikti išsamią informaciją apie savo veiklą. Nuo 2006 m. DPK yra įpareigojusi ES filialus, taip pat kaip ir Lietuvos draudimo bendroves, periodiškai teikti informaciją apie draudikų sudarytas sutartis, galiojančių sutarčių skaičių, pasirašytas įmokas, įsipareigojimų draudėjams vykdymą: padengtas žalas ir išmokų sumas.

ES valstybių draudimo įmonių filialai Lietuvoje pradėjo steigtis 2005 m., Lietuvai tapus ES nare. 2005 m. Lietuvoje veikė 3 ES draudimo įmonių filialai. 2006 m. jų buvo septyni, o pernai jų gretas papildė dar trys ES draudimo įmonių atstovybės. 2007 m. trys Lietuvoje veikusios draudimo įmonės reorganizavo savo veiklą ir pradėjo veikti kaip užsienio įmonių filialai (AAS „Gjensidige Baltic“ Lietuvos filialas, Seesam Life Insurance SE Lietuvos filialas ir SE Sampo Life Insurance Baltic Lietuvos filialas).

Pasak DPK pirmininko Mindaugo Šalčiaus, įmonės reorganizuojasi dėl keleto priežasčių. Viena svarbiausių priežasčių yra susijusi su ES reikalavimu draudimo įmonėms iki 2007 kovo 30 d. padidinti minimalų garantinį fondą iki 3,2 mln. eurų. Todėl dalis rinkos žaidėjų pakeitė savo statusą iš nacionalinių bendrovių į užsienio valstybių filialus. Taip kompanijos, užuot turėjusios keletą bendrovių skirtingose šalyse, kurioms reikėtų suformuoti atskirus garantinius fondus, reorganizavosi – patronuojanti bendrovė suformavo vieną garantinį fondą ir atidarė savo filialus skirtingose šalyse. Tokiu būdu įmonės efektyviau panaudojo turimas bendrovės lėšas. Anot M. Šalčiaus, patronuojančiai bendrovei patogiau turėti vieną įmonę, kuriai galioja garantinio fondo reikalavimai ir vykdyti veiklą platesnėje rinkoje per filialus negu įsteigti keletą nacionalinių bendrovių.

Daugiausiai filialų Lietuvoje turi Latvijoje įsteigtos draudimo bendrovės (3 įmonės), taip pat Estijos kapitalo bendrovės (2), Vokietijos (2). Lietuvoje per filialus taip pat veiklia Austrijoje, Lenkijoje, Norvegijoje, įregistruotos bendrovės.

Atsižvelgdama į tai, kad ES filialų veiklos apimtis Lietuvos draudimo rinkoje ir jų užimama rinkos dalis pastaraisiais metais sparčiai didėja, o jų veiklos rezultatai tampa svarbiais bendriems draudimo rinkos rodikliams įvertinti, DPK parengė draudimo veiklos Lietuvos Respublikoje statistinės atskaitomybės projektą. Pagal šį projektą detalesni statistiniai duomenys apie draudimo rinką kas mėnesį bus gaunami ne tik iš draudimo įmonių, bet ir iš ES filialų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją