Rusija kaltina ES pažeidus pasaulinės prekybos nuostatas, plieno ir trąšų gamintojams taikant energetinius tarifus, kurie galioja jau nuo 2002 metų. PPO šalys narės gali įvesti prekėms papildomus mokesčius, jeigu jos parduodamos mažesnėmis nei rinkos kainomis, taip siekiant iškovoti kuo didesnę šios dalį. Vis dėlto šalys turi įrodyti, kad vietiniai gamintojai dėl tokių kitų šalių veiksmų patiria nuostolių. Kitaip šalys gali būti kaltinamos papildomais mokesčiais padedančios vietos gamintojams konkuruoti su užsienio bendrovėmis.

Rusija teigia, kad tokius tarifus ES taiko nesąžiningai, trukdydama Rusijos įmonėms eksportuoti savo prekes į Europos rinkas. Tokiu būdu Rusijos bendrovės kasmet patiria milijonus nuostolių.

Rusija prie PPO prisijungė 2012 metų rugpjūtį, o jau gruodį pateikė pirmąjį ieškinį. Taip pat ES kaltinama ir dėl vykdomų energetikos rinkos reformų, kurios daro nemažai žalos Rusijos energetikos koncernui „Gazprom“.

Briuselis, savo ruožtu, reikalauja Rusijos atšaukti „perdirbimo“ mokestį įvežamoms transporto priemonėms. Taip pat šalys nesutaria dėl buvusioms Sovietų Sąjungos, o dabar tapusiomis ES narėmis valstybėms taikomo embargo.

Rusijoje buvo kelis kartus drausti lietuviški, lenkiški, moldaviški ir ukrainietiški maisto produktai: pienas, šokoladas, vynas ir mėsa. Rusija teigia, kad tokie žingsniai žengti baiminantis dėl produktų kokybės, tačiau šalis kaltinama sprendimą priimanti tik dėl politinių aplinkybių.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (33)