„Dar ne laikas ekonominėms sankcijoms. Tačiau mes turime būti joms pasirengę, nes padėtis lieka labai pavojinga“, - pokalbių pradžioje pareiškė britų diplomatijos vadovas Williamas Hague.

Rusijai aneksavus Krymą, ES paskelbė draudimą atvykti į Bendrijos šalis 33 rusams, taip pat užšaldytos jų bankų sąskaitos. Kartu Briuselis pagrasino ekonominėmis sankcijomis.

Nyderlandų užsienio reikalų ministras Fransas Timmermansas taip pat sakė, kad ligšiolinės baudžiamosios priemonės gali būti sugriežtintos, tačiau ekonominės sankcijos esą kol kas nebūtinos.

Vis dėlto įtampos švelnėjimo ženklų konflikte su Rusija dėl Ukrainos kol kas nematyti. Rusijos pajėgų atsitraukimas nuo Ukrainos pasienio iki šiol buvo tik „simbolinis“, kritikavo W. Hauge.

ES užsienio politikos įgaliotinė Catherine Ashton taip pat pareikalavo iš Maskvos deeskalacijos žingsnių. „Labai svarbu, jog Rusija parodytų, kad rimtai galvoja apie deeskalaciją ir atitrauktų savo dalinius“, - sakė ji.

ES užsienio reikalų ministrai Atėnuose aptars ne tik dabartinius įvykius konflikte, bet ir ieškos ilgalaikės politinės strategijos Maskvos ir kitų rytų kaimynystės šalių atžvilgiu.

ES baiminasi, kad jau vasarą planuojamas Asociacijos sutarties pasirašymas su Gruzija ir Moldova gali sukelti įtampą su Rusija.

Nerimą kelia tai, kad abiejose šiose šalyse egzistuojančius teritorinius konfliktus Rusija, kaip ir Krymo atveju, gali išnaudoti kaip argumentą imtis veiksmų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (132)