Farmakoekonomikos instututo direktorius ir medicinos mokslų daktaras Giedrius Vanagas savo socialiniame tinkle „Facebook“ pasidalijo patarimais, kaip būtų galima sumažinti riziką užsikrėsti COVID-2019 parduotuvėje. Saugaus elgesio taisyklių, kaip nurodė, yra net 16.

Kaip pirmąją jis įvardijo, jog į parduotuvę šiuo laikotarpiu derėtų eiti po vieną. Tai, anot jo, sumažins žmonių skaičių apsipirkimo taškuose ir lems galimą mažesnį kontaktą.

Antrasis patarimas buvo susijęs su pačių parduotuvių pasirinkimu. Jo teigimu, pritrūkus vieno ar keleto produktų verčiau rinktis mažesnes parduotuves, kuriose pirkėjų srautai yra mažesni.

„Vadinasi ten ir tikimybė užsikrėsti mažesnė“, – išvadą darė G. Vanagas.

Tarp rekomendacijų – ir patarimas neiti į tas parduotuves, jei jų darbuotojai neaprūpinti asmeninėmis apsaugos priemonėmis, nenaudoja pirštinių ir kaukių.

„Tai ženklas, kad jie ne tik nesirūpina savo darbuotojų sveikata, bet ir jūsų sveikata jiems nerūpi. Atkreipkite į tai dėmesį ir pirkdami turguose“, – soc. tinkle rašė jis.

Taip pat buvo aiškinama, kad į parduotuvę geriau neiti, kai yra tikėtinas didesnis ten besilankančių žmonių skaičius, pavyzdžiui ryte, kai parduotuvė atsidaro (7-9 val.), pietų metu (12-14 val.) bei kai žmonės ten užsuka vykdami iš darbų (16-19 val.).

„Jei nerandate kur prie parduotuvės pastatyti mašinos, žinokite, kad tai piko metas ir geriau ten neiti.

Dėvėkite kaukę ir pirštines. Jei neturite kaukės, užsidenkite veidą šaliku ar skarele. Jei neturite pirštinių, jų būna daugelyje parduotuvių prie daržovių“,– patarimais dalijosi jis.

Taip pat buvo aiškinama, kad geriau vengti kontakto bei nekalbėti su kitais parduotuvės pirkėjais ir darbuotojais, o apsiperkant reikėtų laikytis saugaus atstumo.

„Nesibraukite ten, kur jau žmonės susigrūdę, stokite į eilę, kad pasiimtumėte prekes iš lentynos“, – rašė jis.

G. Vanagas pastebėjo, kad esant galimybei parduotuvėje verčiau rinktis ne pirkinių krepšį, o vežimą.

„Tai leis Jums palaikyti atstumą su kitais pirkėjais, neleis jiems grūstis“, – pastebėjo jis bei patarė su savimi einant turėti ir pirkinių sąrašą, kuris leistų apsipirkti greičiau.

„Stenkitės rinktis prekes, kurios parduodamos pakuotėse – tai padės išvengti taršos, kuri gali atsirasti žmonėms kosint, čiaudint ar kalbant.

Neimkite prekių iš lentynų, jei neketinate jų pirkti, arba nežinote ar jums reikia. Šiuo metu prekių energetinė vertė ar sudėtis neturėtų būti tokia svarbi (bent laikinai)“, – patarė jis.

Atsiskaitant už pirkinius, kaip pabrėžė, pirkėjams geriau atsiskaityti mokėjimo kortele ir vengti grynųjų pinigų, taip pat bendrai į parduotuvę neiti jei yra karščiuojama, kosėjama ar čiaudėjama.

Galiausiai buvo teigiama, kad į parduotuvę geriau eiti tik tada, jei kažko tikrai trūksta, tačiau jei yra galimybė, geriausias variantas tiesiog apsipirkti internetu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (46)