Jaukus gamtos kampelis su gausybe pramogų. Toks įspūdis lieka apsilankius įmonei „Lietuvos energija“ priklausančiuose poilsio namuose „Dubingiai“, stovinčiuose Molėtų rajone ant Asvejos ežero kranto. Apie 250 svečių vienu metu galintys priimti poilsio namai turi atskirą korpusą su erdviu baseinu, suomiška ir garine pirtimis, didžiulėmis konferencijų salėmis. Poilsiautojams skirti du teniso kortai, boulingo, krepšinio, tinklinio aikštelės, planuojama įrengti net futbolo stadioną.

Aukštą įvertinimą pelnę poilsio namai „Dubingiai“ nenuviltų ir prabangos mėgėjų. Čia įrengti liukso kambariai su naujesniais baldais ir buitine technika. Be to, tarp keturių energetikų poilsio namų korpusų yra ir vadinamasis administracinis. Jame – tik liukso kambariai ir apartamentai. Už parą ten reikėtų atseikėti 230 litų. Jei piniginė tuštesnė, galima rinktis kambarius likusiuose korpusuose – išsinuomoti vienvietį kambarį galima už 60 litų, dvivietį – už 80.

Nors šiemet smarkiai atnaujintų poilsio namų „Dubingiai“ šeimininkė bendrovė „Lietuvos energija“ skelbia, kad jų paslaugos vienodomis sąlygomis prieinamos visiems norintiesiems, savaitraštis „Panorama“ išsiaiškino, kad tai nėra tiesa.

Prie Asvejos ežero apsilankę žurnalistai išgirdo, kad poilsio namai – perpildyti. Tą patį tvirtino ir šiuo metu jau baigiamų rekonstruoti energetikų poilsio namų „Litorina“ prie pat Baltijos jūros Nidoje administratoriai. Tačiau paaiškėjo, kad valstybinės įmonės „Lietuvos energija“ darbuotojo vardas poilsio namų šeimininkams padeda praregėti – atrasti laisvų kambarių. Be to, saviškiams apsistoti poilsiavietėse Nidoje ir prie Asvejos ežero kainuoja perpus pigiau.

„Pirmiausia mes esame civilinės saugos objektas, tik po to – poilsio namai“, – taip savaitraščio „Panorama“ žurnalistams vaikščiojant po „Dubingių“ poilsio namus pareiškė jų administratorė Vilma Šlajuvienė. Tuo, kad ši vieta – civilinės saugos objektas – iš pažiūros sunku patikėti.

Oficialiai „Dubingiai“ vadinami seminarų ir konferencijų centru. Tačiau platus ir dažniausiai tik miestuose prieinamas pramogų pasirinkimas leidžia spėti, kad šioje vietoje renkasi ne tik darbo ar akademinių interesų vedami svečiai. „Taip, mūsų centras – vienas geriausių šiame regione. Pas mus dažnai apsilanko užsieniečių – amerikiečių, danų, net iraniečių buvo. Be to, atvažiuoja daug žmonių iš miestų“, – poilsio namus gyrė V. Šlajuvienė.

Tik atvykusiems „Panoramos“ žurnalistams poilsio namų administratoriai pareiškė, kad vietų šią vasarą nebėra. „Dabar jau užsakomi kambariai kitam sezonui“, – sakė poilsiavietės šeimininkai. Tačiau vėliau žurnalistams, prisistačiusiems svečiais iš Vilniaus (neva ieškojome patalpų klasės draugų susitikimui), „Dubingių“ darbuotojai ėmė dairytis laisvų kambarių. Po derybų buvo sutarta, kad galbūt atsiras vietos liepos viduryje – ne savaitgalį.

Prieš atsisveikindami užsiminėme, kad mūsų artimas giminaitis dirba „Lietuvos energijoje“, ir pasiteiravome, ar galėtume gauti kokią nors nuolaidą. „Oficialiai nuolaidų neturime. Na, bandykite – nebent labai aukštas tas jūsų dėdė“, – atsakė V. Šlajuvienė. Moteris dar pridūrė, kad „Dubingiuose“ neseniai buvo surengtas „Lietuvos energijos“ darbuotojų susitikimas, tačiau visi už paslaugas esą susimokėjo.

Telefonu paskambinusiems ir „Lietuvos energijos“ darbuotojais prisistačiusiems savaitraščio „Panorama“ žurnalistams „Dubingių“ administratorė V. Šlajuvienė vis dėlto sutiko pritaikyti nuolaidų. „Nuolaidų lyg ir nėra. Bet ta prasme nuolaidą padarysime. Tik atvykdami su savimi turėkite darbuotojo pažymėjimą“, – perspėjo ji. Administratorė per Jonines – birželio 24-ąją – dvivietį kambarį pažadėjo išnuomoti už pusę kainos – 40 litų.

Paminėjus „Lietuvos energijos“ vardą „Panoramos“ žurnalistams tapo lengviau susikalbėti ir su Nidos poilsio namų „Litorina“ šeimininkais. „Šiuo metu dar yra vienas kambarys, baigiama rekonstrukcija“, – teigė „Litorinos“ vadovė Lionė Mickevičienė. Ji neva „Lietuvos energijos“ darbuotojui sutiko išnuomoti kambarį irgi su 50 procentų nuolaida. Prieš tai šių poilsio namų administratorė „Panoramai“ tvirtino, kad vasarą jau nelikę laisvų vietų – esą visi 18 kambarių užsakyti. Beje, „Litorinoje“ irgi yra įrengti teniso kortai, pirtelė.

Įmonės „Lietuvos energija“ atstovai neigė, kad bendrovės darbuotojams poilsio namuose „Dubingiai“ ir „Litorina“ suteikiamos specialios nuolaidos. „Išskirtinių nuolaidų mūsų bendrovės darbuotojai neturi. „Lietuvos energijos“ darbuotojams, kaip ir visiems kitiems asmenims, gali būti taikomos iki 50 procentų nuolaidos. Jos taikomos tokiu atveju, jei užimta mažiau nei trečdalis poilsio namų kambarių“, – teigė įmonės „Lietuvos energija“ atstovė spaudai Aurelija Trakšelienė.

„Lietuvos energijos“ atstovė kategoriškai atmetė, kad energetikų poilsio išlaidas dengia šalies mokesčių mokėtojai. „Ne, taip nėra. Noriu akcentuoti, kad ši nepagrindinė įmonės veikla yra visiškai neįtraukta į elektros energijos perdavimo tarifą. Žinia, elektros energijos perdavimo kainą prižiūri valstybinė Kainų ir energetikos kontrolės komisija“, – aiškino A. Trakšelienė.

„Lietuvos energijos“ atstovės teigimu, poilsio namai „Dubingiai“ ir „Litorina“ yra atskiri įmonės padaliniai, juodu esą veikia pelningai ir didele dalimi išlaikomi iš surenkamų lėšų – poilsinių ir konferencijų salių nuomos. Pasak A. Trakšelienės, remontui irgi naudojamos poilsio namų surinktos lėšos, tačiau ji nenurodė, kiek lėšų skirta: „Tai konfidenciali įmonės informacija“.

Seimo Audito komiteto narys liberalcentristas Algis Čaplikas įsitikinęs, kad valstybinei energetikų bendrovei šiuo metu priklausančius poilsio namus būtų teisingiausia privatizuoti. „Nemanau, kad „Lietuvos energija“ gali užsiimti tokiu verslu. Šiai įmonei nereikėtų painioti elektros energijos tiekimo su poilsiaviečių bizniu“, – teigė parlamentaras. Jis pridūrė, kad „Lietuvos energija“ labiau turėtų rūpintis savo darbuotojų atlyginimais, o ne nuolaidomis poilsiavietėse.

Šaltinis
Savaitraštis „Panorama“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją