Specialistai, atlikę daugybę tyrimų, teigia, kad emocinis intelektas – tai, kas skiria savo srities geriausiuosius nuo pilkų vidutinybių. Vieniems emocinis intelektas tarsi duotybė, kiti net neturi žalio supratimo, kas tai ir kam to gali reikėti. Treti per vėlai suvokia jo svarbą.

Susipažinkite su Craigu – jaunu vyru, sėkmingai dirbančiu vienoje bendrovėje ir demonstruojančiu tikrai neprastus rezultatus. Viskas tarsi lyg ir gerai, tačiau yra viena labai rimta bėda – būdai ir metodai, kuriais Craigas siekia ir pasiekia užsibrėžtų profesinių tikslų.

Paprašyti apibūdinti Craigą, jo kolegos sakė: „Jis kaip dramblys porceliano parduotuvėje“, „Skindamasis kelią, moka darbuotis alkūnėmis“ arba „Po savęs palieka krūvas lavonų“. Ką tai reiškia? Craigo darbo stilius agresyvus ir žalingas kolektyvui, nes vyras paprasčiausiai nemoka motyvuoti, pritraukti ir išlaikyti talentingų specialistų. Neretai Craigas duoda aiškiai suprasti, kad jam nerūpi kiti toje pačioje valtyje sėdintys žmonės. Tiesioginis vyro vadovas atkreipė dėmesį į pavaldinio nekantrumą ir pomėgį nė iš šio nė iš to užsipulti kolegas.

Kai gauta informacija M. M. Wikinsas pasidalijo su Craigu, jis atrodė kaip reikiant pasimetęs ir pareiškė esąs įsitikinęs, kad konsultantas paprasčiausiai blogai supratęs kolegų žodžius. Taip paaiškėjo, kad Craigas nesupranta nei savęs, nei kitų, jam stinga empatijos, o be šių savybių apie emocinį intelektą neverta nė kalbėti.

Specialistai išskyrė kelis iškalbingus ženklus, perspėjančius, kad vertėtų kaip reikiant susirūpinti savo emociniu intelektu.

1) Dažnai juntate, kad aplinkiniai jūsų nesupranta, todėl apima nekantrumas, lengvai prarandate pusiausvyrą, jaučiate susierzinimą.

2) Nuoširdžiai nustembate, kai aplinkiniai jautriai sureaguoja į jūsų išsakytus komentarus ar juokelius, manote, kad jie paprasčiausiai perdeda.

3) Manote, kad patikti kolegoms yra tikrai ne taip svarbu, kaip visi mano.

4) Dažniausiai kaip reikiant paskubate su išvadomis, tačiau jas itin aršiai ginate. Kaip ir savo nuomonę bei įsitikinimus.

5) Iš kitų tikitės tiek pat nesuvokiamai daug kaip ir iš savęs.

6) Dėl darbe patiriamų nesėkmių kaltinate kitus komandos narius, bet jokiais būdais nepripažįstate savo indėlio.

7) Siaubingai erzina aplinkinių viltys, kad jūs suprasite, kaip jie jaučiasi.

Perskaitę šį trumpą sąrašą, atpažinote save? Specialistai pateikia keturias strategijas, kaip situaciją pagerinti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (84)