Lietuvos banko duomenimis, šiuo metu D. Britanijos svaro kursas siekia 4,3 Lt. 2009 m. spalio mėn. iki savo mažumų nukritęs svaras (3,68 Lt) nuolat kopia į viršų ir keliaujančius į D. Britaniją lietuvius verčia labiau tuštinti pinigines, o į gimtinę grįžtančius emigrantus džiaugtis stipresniu svaro kursu.

DELFI kalbinti finansų rinkų ekspertai tikino, kad pačiai D. Britanijos ekonomikai stipri valiuta nėra gerai, tačiau kol kas ja bent gali pasidžiaugti į Lietuvą sugrįžtantys emigrantai.

SEB banko Finansų rinkų departamento direktoriaus pavaduotojas Evaldas Čepulis teigė, kad planuojantys įsigyti pirkinius eurais ar litais į D. Britaniją emigravę lietuviai turėtų džiaugtis. „Tačiau jei jie uždirbtus svarus išleidžia tik vidaus rinkoje, svaro stiprėjimo naudos jie nepajus“, - teigė pašnekovas.

Specialistas teigė, kad Lietuvos ekonomikai įtakos augantis svaro kursas neturėtų padaryti: „Nemanau, kad emigrantų įvežamos šios valiutos kiekis yra toks didelis, kad paskatintų infliaciją. Reikia bent tikėtis, kad tai pagyvins Lietuvos vidaus vartojimą, kurio taip trūksta“.

E. Čepulis taip pat įspėjo Lietuvos gyventojus per daug nesižavėti augančius svaro kursu ir savų litų nesikeisti į juos: „Lygiai taip pat kaip greitai kyla svaras, jis gali greitai ir kristi. Šiuo klausimu siūlyčiau nespekuliuoti, o pinigus uždirbti ta valiuta, kuria žadama išleisti“. Specialistas paminėjo pavyzdį, kai kylantis Šveicarijos frankas priviliojo daug žmonių laikyti pinigus šia valiuta, tačiau nuliūdino suviliotuosius greitai nukirsdamas ir pridarydamas nuostolių, „Žinoma, galima svarstyti apie taupymą užsienio valiuta, bet tuomet reikia žiūrėti ir nagrinėti platesnį valiutų krepšelį, bet tam jau reikėtų specialistų pagalbos“, - kalbėjo SEB banko atstovas.

Finansų rinkų ekspertas teigė, kad stiprėjantis svaras yra ne D. Britanijos ekonomikos nuopelnas, o pingančio euro problema. „Neužtikrintumas euro zonoje perauga į ekonomikos kritimą Pietų Europos šalyse. Kol kas vienintelė Vokietija yra stipresnė šalis, palaikanti euro kursą, bet euras pinga prieš visas didžiąsias valiutas. Jei lygintume svarą su doleriu, manau, kad daug pokyčių nepastebėtumėme“, - komentavo banko atstovas.

„Danske“ banko Finansų rinkų departamento vyresnysis tarpininkas Karolis Indrulėnas taip pat teigė, kad išaugęs svaro kursas gali būti laikinas reiškinys ir prognozuoti tolimesnį jo likimą būtų sunku. Kol kas, specialisto nuomone, D. Britanijos valiutą kilti euro atžvilgiu priverčia investuotojai, kurie traukiasi iš euro zonos ir labiau pasitiki britų salyno ekonomika. „Svaras brangsta daugiau dėl įvykių Europoje nei savo ekonomikos, - aiškino pašnekovas. - Tačiau žiūrint istoriškai svaras vis dar palyginus pigus ir kelia diskomfortą D. Britanijos ekonomikai“.

K. Indrulėnas teigė, kad pačiai D. Britanijai stipri valiuta nėra privalumas. Šaliai su stipria valiuta vis sunkiau konkuruoti pasaulio eksporto rinkoje, nes šalies prekės brangsta kitų valiutų atžvilgiu.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (213)