Perskaičiavo įkainius

Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija AB VST leido nuo rugpjūčio 1 d. pakeisti elektros energijos kainas, tarifus ir jų taikymo tvarką valstybės įstaigoms, nedidelėms įmonėms ir organizacijoms, kurioms energija tiekiama iš žemos įtampos tinklo (iki 30 kW).

Šie vartotojai priskiriami “antrajai grupei”. “Nauji dvinariai tarifai yra ekonomiškai teisingi, nes VST tinklus plėtoja, prižiūri ir eksploatuoja nepriklausomai nuo to, ar jais prateka daug, ar mažai elektros”, - sakė komisijos vadovas Vidmantas Jankauskas. Vartotojai nuo šiol tiekėjui mokės ne tik už suvartotas kilovatvalandes, bet ir leistiną naudoti galią.

Pasak VST generalinio direktoriaus Dariaus Nedzinsko, galios dedamoji yra galimybė gauti elektros energiją. “Galios dedamoji visame pasaulyje sudaro apie 80 proc. tarifo, o Lietuvoje iki šiol ji sudarė tik 20 proc.”, - aiškino D.Nedzinskas.

Padidės sąnaudos elektrai

Įstaigoms ir įmonėms iki liepos 15 d. reikėjo pasirinkti vieną iš trijų VST pasiūlytų mokėjimo planų. Nepasirinkusiems mokėjimo plano VST priskirs brangiausią atsiskaitymo už kilovatvalandę tarifą. Be PVM jis siekia 30,1 ct/kWh, o už kiekvieną instaliuotą galios kilovatą per mėnesį reikės mokėti papildomai po 1,5 Lt.

VKEKK Energetikos skyriaus ekspertų apskaičiavimais, abonentams sąnaudos už elektros energiją padidės vidutiniškai apie 6 proc. Tuo tarpu D.Nedzinskas teigia, jog kai kuriems vartotojams mokesčiai už elektrą atpigs iki 6-7 proc., o kitiems “šiek tiek pabrangs”.

Iki šiol antros grupės vartotojai mokėjo 28,6 ct/kWh. VST aptarnaujamoje Vakarų Lietuvos dalyje (Kauno, Klaipėdos ir Šiaulių regionuose) pakeisti tarifai atsilieps apie 40 tūkst. objektų, arba apie 5 tūkst. abonentų.

Prie žemos įtampos VST tinklų yra prijungta apie 680 tūkst. objektų (jiems priskiriami ir apie 570 tūkst. gyventojų), vidutinės įtampos tinklų elektrą vartoja 970 objektų, prie aukštos įtampos laidų prijungti 3 objektai.

Pratęsė paraiškų terminą

Paklaustas, kiek vartotojų nespėjo iki liepos 15 d. pranešti apie plano pasirinkimą, VST vadovas D.Nedzinskas atsakė, jog tokių yra daug. Pasirinkti tinkamiausią planą nespėjo dalis darželių ir mokyklų, kurios vidurvasarį nedirba, todėl daugelį jų vadovų VST laiškai pasiekė pavėluotai. “Terminą neoficialiai pratęsėme iki rugpjūčio 1 d. ir apie tai informavome savo skyrius”, - sakė D.Nedzinskas. Mokėjimo planą galima pasikeisti vieną kartą per metus”.

Mokėjimo planai nepalankūs sezoniškai dideles elektros galias naudojančioms įmonėms, nes už galios dedamąją tektų mokėti nuolat, ir tais mėnesiais, kai ji nėra visiškai išnaudojama.

VST mokėjimo planus visoms įmanomoms institucijoms jau apskundė Skuodo rajono savivaldybė, kurią Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos vadovas V.Jankauskas pavadino nedraugiška. “Savivaldybės nuomone, dėl tarifų nukentės ne tik žemdirbiai, bet ir, pavyzdžiui, stadionas”, - sakė V.Jankauskas.

Ūkininkams pritaikė išimtį

Nemalonios permainos pirmiausia sukrėtė ūkininkus. Po savaitės derybų jie išsiderėjo, kad VST mokesčio dedamąją už galią žemdirbiams taikytų tik rugpjūčio-spalio mėnesiais, o už likusius mėnesius taikytų vienanarį įkainį kaip ir kitiems gyventojams, priskiriamiems pirmai vartotojų grupei. “Išimtis ūkininkams yra šiek tiek “pritempta”, nes žemdirbiai yra komerciniai vartotojai, todėl už elektrą privalėtų atsiskaityti kaip juridiniai asmenys”, - sakė V.Jankauskas.

“Žemdirbiai yra specifinė mūsų vartotojų grupė, - išimties priežastis aiškino VST generalinis direktorius D.Nedzinskas - Tiesiog geranoriškai atsisakėme dalies pajamų”. Jis negalėjo įvardyti, kiek pajamų per metus įmonė negaus, nes tokių apskaičiavimų VST neatliko.

Nuolaida ūkininkams galios iki 2007 m. pabaigos. Iki šios datos jie turės susitvarkyti ūkius efektyviam elektros energijos vartojimui.

Skaičiuoja sąnaudas

Klaipėdos skalbimo ir valymo paslaugų firmos “Linartika” savininko Lino Gedmino teigimu, net pasirinkus palankiausią pirmąjį planą elektros energijos sąnaudos įmonei padidės apie 10 proc. “Pasirinkimo nėra, nes mokėjimo planai sudaryti taip, kad už elektrą vis tiek reikės mokėti brangiau, - aiškino L.Gedminas. - Kainų klientams nekeliame tik dėl konkurentų, o kad jos pakils - tai tik dienų klausimas”.

Kitų įmonių vadovai irgi neabejojo, jog elektros energijai reikės skirti daugiau lėšų. Mokymo įstaigoms naujieji tarifai taip pat nepalankūs. Kauno technologijos universitetui per metus vien tik už galią papildomai teks sumokėti apie 94 tūkst. Lt. “Universitetui reikia apie 4,4 tūkst. kWh energijos, bet poreikis vis didėja, - sakė KTU vyriausiasis energetikas Antanas Petrulionis. - Tačiau pasirinkus bet kurį mokėjimo planą, išlaidos neišvengiamos. Per pusmetį elektros energijai teks skirti papildomai apie 110 tūkst. Lt. Iš esmės tarifas išauga 5,2 proc. nei mokėjome anksčiau (28,6 ct/kWh)”.

Dvejus metus tarifų nekeis

Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos vadovas V.Jankauskas mano, jog būtų teisinga, jei ir gyventojai mokėtų už galios dedamąją, nors nuo rugpjūčio 1 d. jiems VST tarifai kol kas nesikeis. Dauguma jų ir toliau mokės nuo 25 iki 31 ct/kWh.

“Juk didesnę galią naudojančio vartotojo tinklams reikia daugiau priežiūros, nei to, kuris sunaudoja mažiau galios”, - sakė V.Jankauskas. Jis neatmetė galimybės, jog VST arba “Rytų skirstomieji tinklai” (RTS) ateityje gali peržiūrėti tarifus ir gyventojams, nes “ekonomiškai tai būtų teisinga”. “Tačiau keisti tarifus šios įmonės nesirengia nei šiais, nei kitais metais, - patikino V.Jankauskas. - Pirmiausia jos turi išpirkti tinklus iš sodininkų bendrijų”.

VST vadovas D.Nedzinskas patikino, jog peržiūrėti gyventojams, daugiabučių namų ir sodininkų bendrijoms taikomus tarifus įmonė kol kas neplanuoja. “Gyventojų sunaudojama galia VST tinkluose sudaro tik apie 20 proc., - sakė D.Nedzinskas. - Du trečdalius pajamų gauname iš komercinių vartotojų - verslo ir pramonės įmonių”.

Jo teigimu, uogos skinamos pirmiausia nuo didelio krūmo su 50 uogų, o ne nuo mažo su trimis uogomis. “Kol nuskinsite didelį krūmą, sezonas gali ir pasibaigti”, - komentavo D.Nedzinskas. Kol kas tik neoficialiai kalbama, jog tarifai visiems vartotojams bus peržiūrėti 2007-ųjų pabaigoje.

Vanduo pabrangs

Naujuose VST tarifuose nieko gera gyventojams neįžvelgia UAB “Kauno vandenys” generalinis direktorius Vilius Burokas. Dėl naujų įkainių atsisakiusi 2,4 MW galios, Savivaldybės bendrovė ketina naudotis 9 MW galia.

“Didelę galią įmonė naudoja tik kelias valandas, kai gyventojai iš darbų grįžta namo, - aiškino V.Burokas. - Tuo tarpu naktį dirbame minimaliu režimu, o mokėti už galią reikės kaip piko metu”.

Jis neabejoja, jog naujieji tarifai smogs per gyventojų piniginę dėl išaugusių įmonei elektros energijos kaštų. Pasirinkus VST pasiūlytą trečiąjį mokėjimo planą, kuris “Kauno vandenims” yra palankiausias, bendrovei reikės kasmet už elektrą papildomai skirti 450 tūkst. Lt, arba maždaug 10 proc. daugiau nei iki šiol.

“Energija mums gerokai pabrango, todėl padidėjusias išlaidas privalėsime kompensuoti, kai svarstysime mūsų paslaugų tarifus”, - sakė V.Burokas. Tai turėtų įvykti 2006 m. pradžioje. “Kauno vandenys” aptarnauja apie 128 tūkst. abonentų. Iš jų 98 proc. gyvena Kaune. Jau dabar gyventojų įsiskolinimai įmonei siekia apie 10 mln. Lt.

Kauno rajono “Giraitės vandenims” elektros energijos sąnaudos išaugs apie 11 proc. Tikėtina, jog padidėjusias išlaidas bandys padengti ir kitos vandentvarkos bendrovės. Neseniai VKEKK pakeitė vandens tarifų apskaičiavimo metodiką, todėl minėtos įmonės neabejotinai pasinaudos atsivėrusia galimybe.

Metodika atrišo rankas

Paklaustas, ar artimiausiu metu vandens ir šilumos tiekėjai, kurie kaip mokesčio dedamąją gali priversti gyventojus mokėti, pavyzdžiui, už vamzdynų priežiūrą, V.Jankauskas, neatmetė tokios galimybės. “Pagrindinė tiekėjo sąnaudų dalis tenka tinklų priežiūrai ir remontui, todėl jam tas pat, kiek suvartojama vandens, - aiškino V.Jankauskas. - Daugelyje pasaulio šalių mokestis už vandenį yra iš dviejų dedamųjų - pastoviosios ir kintamosios. Lygiai taip pat kaip šilumos, dujų ir elektros”.

Jis pridūrė, jog šiuo metu galiojančiuose tarifuose vamzdynų priežiūros dedamoji “yra įskaičiuota, bet įskaičiuota neteisingai”. Šiuo metu “Kauno vandenys” savo abonentams taiko iš dviejų dedamųjų nustatytą kainą - vandens tiekimas (kubiniais metrais) ir nuotekų šalinimas. Tačiau vandens tarifo apskaičiavimo metodikoje numatyta dar viena mokesčio dedamoji - “pardavimo kaina”. Ją jau pradėjo taikyti vandens tiekėjai Alytuje ir Radviliškyje.

Vartotojų viešo intereso negynė

Nacionalinės vartotojų teisių apsaugos tarybos (NVTAT) atstovai susitikimuose bei Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos posėdžiuose, atrodo, nekėlė klausimo dėl gyventojų teisių apsaugos po galimo kainų šuolio, kai rugpjūčio 1 d. įsigalios nauji VST tarifai įmonėms.

“Tarybos kompetencijoje yra nesąžiningų sutarčių sąlygos, o už kainų formavimą atsakinga Kainų ir energetikos kontrolės komisija, - sakė Ryšių su visuomene skyriaus vyriausioji specialistė Jurgita Baronaitė. - Jūs klausiate apie įmones, o taryba gina vartotojus, fizinius asmenis”. NVTAT savo svetainėje internete skelbia net 13 veiklos punktų, tarp kurių ji “gina vartotojų viešąjį interesą” bei “koordinuoja ir vykdo vartotojų ekonominių interesų gynimą, prižiūri vartojimo prekių bei paslaugų rinką”.