„Vasarą pastebėjome, kad namų ūkiai pamažu stojosi ant kojų, o ne ant galvos. (…) Finansinės padėties gerėjimo ženklų matome, nors jie nėra kažkuo įspūdingi. Matome, kad net ir į gaunančiųjų mažiausias pajamas kiemą patenka šiek tiek daugiau šviesos, bet kaip finansų ekspertė turiu pasakyti, kad pastebiu tam tikras klaidas“, - sakė ji.

Pasak ekonomistės, geresnė mažiausiai pajamų turinčių gyventojų situacija atsispindi jų išlaidose maistui.

„Analizuodami mažmeninės prekybos apyvartą, matome, kad skirtingai nuo praėjusių laikotarpių, padidėjo maisto produktų apyvarta. O tai siejama su mažiausias pajamas gaunančių žmonių finansinės situacijos gerėjimu. Žinoma, jis nėra labai didelis, bet fiksuojamas dėl to, kad padidėjo minimalus mėnesio darbo užmokestis, mažėjo nedarbas, vasarą mažėjo būsto išlaikymo išlaidos, - sakė J. Varanauskienė.

Kartu, anot jo, nėra gerai, kad visi papildomi pinigai yra pravalgomi.

„Tai, kad didesnės pajamos išleidžiamos maistui, rodo, kad jų būtiniausi poreikiai nėra patenkinti. Kitas dalykas, jie tų pinigų netaupo, nes jiems atrodo naudingiau patenkinti savo šios dienos poreikius. Dėl to jie išlieka jautrūs pajamų sumažėjimui ar išlaidų padidėjimui“, - kalbėjo ekonomistė.

Jos teigimu, gerėjančią bendrą šeimų situaciją rodo ir tai, kad šeimų finansinis turtas nebeauga, o finansiniai įsipareigojimai nebemažėja.

Kalbėdama apie ateitį J. Varanauskienė piešė optimistinį paveikslą.

„Remiantis makroekonomikos prognozėmis, ekonominė aplinka artimiausiu metu blogėti neturėtų: tikimasi vidutinio darbo užmokesčio augimo, nedarbo mažėjimo, nedidelės infliacijos. Vadinasi, namų ūkiai galės mažiau rūpintis savo pajamų stabilumu, mažesnė bus darbo ir pajamų praradimo tikimybė“, - tvirtino ji.

Pasak šeimos finansų ekspertės, indėlių palūkanos taupančiųjų ir toliau nedžiugins. Tačiau palūkanos džiugins norinčius pasiskolinti.

„Galinčių pasiskolinti, atsižvelgiant į ūkio augimo perspektyvas, turėtų padaugėti. Tačiau vis dar neišblėsę sunkmečio atsiminimai ir atsakingo skolinimo reikalavimai neleis namų ūkiams prisiimti pernelyg didelės skolinimosi rizikos“, - sakė ji.

J. Varanauskienės nuomone, vartojimo augimo neturėtų sustabdyti netgi atėjęs šildymo sezonas.

„Mažos indėlių palūkanos ir infliacijos nuojauta, taip pat didesnės minimalų darbo užmokestį gaunančiųjų pajamos ir atsargios prognozės, kad šildymo sezonas šiemet bus pigesnis, turėtų padėti išlaikyti vidaus vartojimo augimo tempus“, - prognozavo ekonomistė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (104)