O. Golodec spaudos tarnyba patvirtino leidiniui „Kommersant“, kad sutartis su G. Oniščenka baigėsi spalio 21 dieną. Naują kandidatūrą į „Rospotrebnadzor“ vadovo postą pateiks pati vicepremjerė. Iš esmės ji tai jau padarė vakarykščiame savo pareiškime.

„Vedomosti“ pašnekovas mano, jog O. Golodec pareiškimas atrodo keistai – viena vertus, lyg dabar negalima būtų pasakyti, kad tokio aukšto rango pareigūnė suklydo, kita vertus, neatmetama galimybė, jog ji nusprendė pasisakyti nesuderinusi to su Kremliumi, kur G. Oniščenkos darbas vertinamas labai puikiai. Be to, kaip laikraščiui papasakojo dar vienas federalinės valdžios pareigūnas, vienintelis žmogus, kurio klausė G. Oniščenka – prezidentas Vladimiras Putinas.

Vis dėlto, prezidento atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas pareiškė, jog „Rospotrebnadzor“ vadovą skiria ir atleidžia vyriausybės vadovas. O štai parlamente manoma, jog O. Golodec yra G. Oniščenkos viršininkė ir jeigu ji ir viršijo savo įgaliojimus, tai tik formaliai. „Tai, ką ji pasakė, ir yra jos kaip vicepremjerės, kuruojančios šią sritį, pasiūlymas ministrui pirmininkui“, - leidiniui „Kommersant“ aiškino šaltinis vyriausybėje. Anot jo, savo pareiškimui pasirinkdama Pekiną vicepremjerė tik „stumtelėjo“ savo pasiūlymą.

Pagal „RBK daily“ turimą informaciją, O. Golodec apie G. Oniščenkos atstatydinimą pranešė „Interfax“ žurnalistei Rusijos delegacijos susitikimo su Kinijos vadovybe kuluaruose, tada ši naujiena buvo išplatinta per kitas agentūras.

O štai „Dožd“ informavo, kad iš aštuonių vicepremjerų būtent O. Golodec kuruoja „Rospotrebnadzor“, tačiau sprendimas dėl atstatydinimo – ne jos įgaliojimų sfera. Vis dėlto televizijos kanalas abejoja, kad ji būtų ryžusis šiam didelio rezonanso sulaukusiam pareiškimui, nesuderinusi sprendimo dėl G. Oniščenkos atstatydinimo.

„Dožd“ pateikia keletą paprastų faktų, kurie, sprendžiant pagal viską, galėtų patvirtinti G. Oniščenkos pasitraukimą iš posto. Jis yra vyriausias Rusijos sanitarijos gydytojas jau 17 metų, o devynis pastaruosius metus vadovauja „Rospotrebnadzor“. Jam pačiam jau 63 metai. Kitaip tariant, prieš trejus metus G. Oniščenka formaliai tapo pensininku ir nuo to laiko dirbo pagal sutartį, kuri buvo pasirašoma metų laikotarpiui. Per kiekvieną gimtadienį (spalio 21 dieną) sutartis su G. Oniščenka buvo pratęsiama. Šį kartą ji nebuvo pratęsta.

„Taigi, šalies vyriausio sanitarijos gydytojo galiojimo laikas baigėsi dar prieš trejus metus. Daugiau brūkšninis kodas, matyt, nebus keičiamas“, - ironizavo televizijos kanalas, lygindamas G. Oniščenką su preke.

Palyginimas visai logiškas, prisiminus gausybę „Rospotrebnadzor“ vadovo pasisakymų apie užsienio produkcijos kokybę. Paprastai „nekokybiškomis“ greitai tapdavo tos prekės, kurios buvo importuojamos iš šalių, su kuriomis Rusijai kildavo politinio pobūdžio problemų. „Prekybos karų“ aukomis tapo gruziniškas vynas ir mineralinis vanduo, moldaviškas alkoholis, ukrainietiškas šokoladas, lietuviškas pienas.

Ekspertai konstatuoja: Oniščenka „užsižaidė“

Beje, konfliktas tarp „Rosselchoznadzor“ ir „Rospotrebnadzor“ – dviejų valstybinių struktūrų, atsakingų už rinkoje esančių maisto produktų kontrolę – yra populiariausia G. Oniščenkos atstatydinimo priežasties versija, rašo „Kommersant“.

Tarp kitų galimų priežasčių įvardijamas konfliktas elito viduje. „Dožd“ šaltinių teigimu, „Rospotrebnadzor“ vadovo perdėtas ekstravagantiškumas jau seniai kėlė nepasitenkinimą.

Du „Vedomosti“ pašnekovai iš Kremliaus aplinkos žino, kad G. Oniščenka jau seniai konfliktavo su O. Golodec ir kitais vyriausybės nariais, įskaitant ir patį premjerą D. Medvedevą. Pastarąjį erzino tai, kad „Rospotrebnadzor“ vadovas veikė nepriklausomai nuo jo, pavyzdžiui, pradėdavo „prekybos karus“ su šalimis, su kuriomis D. Medvedevas tuo pačiu metu bandė sudaryti ekonominius susitarimus.

„RBK daily“ šaltiniai iš Sveikatos ministerijos vadovybės patvirtino, kad O. Golodec ir G. Oniščenkos santykiai buvo sudėtingi. „Matyt, elito konfliktas vyriausybės socialinio bloko viduje jau perbrendo ir štai taip išeina į išorę“, - reziumavo šaltinis.

Tuo pačiu metu su situacija susipažinęs vyriausybės pareigūnas iškėlė versiją, jog visa ši istorija susijusi su vienų ar kitų rinkų reguliavimo klausimais. Todėl „reikia žiūrėti ne į tai, ką nori pašalinti, o ką nori pastatyti“, sakė šaltinis. Priminsime, jog O. Golodec pranešė, jog „Rospotrebnadzor“ vadovaus Ana Popova, dabar einanti G. Oniščenkos pavaduotojos pareigas.

Kito šaltinio teigimu, siekti G. Oniščenkos atstatydinimo galėjo banko sektoriaus atstovai, kuriems nepatiko liepos mėnesį nuskambėjęs jo pareiškimas, kad bankai pernelyg lengvai suteikia gyventojams vartojimo kreditus.

Kaip pastebi politologas Jevgenijus Minčenka, atstatydinimo versijos dvi: asmeniniai G. Oniščenkos ir O. Golodec nesutarimai arba „besaikė „Rospotrebnadzor“ vadovo meilė vienoms verslo struktūroms ir nemeilė kitoms“. Eksperto kolega Stanislavas Belkovskis reziumavo: „G. Oniščenka pastaraisiais metais kiek užsižaidė. Besąlygiškai pildė visus politinius Kremliaus nurodymus, tuo pat metu dalyvaudamas įvairaus pobūdžio verslo santykių aiškinimesi, jis nusprendė, kad jam galima viskas“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (146)