„Sunku tai vertinti. G. Nausėda ne pirmą kartą savo dėmesį ir postus skiria ištikimiems žmonėms. Neišvengiamai čia kils klausimas, ar skiriama pagal kompetenciją, ar vis dėlto, kad sėdėjo prezidento dešinėje. S. Krėpšta kažkokias kompetencijas turi, bet klausimas, ar tai tikrai geriausias kandidatas, lieka atviras. O tokie chroniški įtarinėjimai, kad prezidentas dažnai labai asmeniškai žiūri į tokius paskyrimus, dabar gauna papildomo peno“, – Eltai sakė V. Valentinavičius.

V. Valentinavičius teigia, kad, jei G. Nausėda vis dėlto nuspręstų į LB valdybos pirmininkus siūlyti savo patarėją, tuomet, pasak apžvalgininko, prezidentas vėl parodys, kad „nesugebėjo pakilti aukščiau savo asmeniškumų“.

„Ši situacija vėl kartojasi. Prezidentas tai daro ne pirmą kartą ir tai reiškia, kad prezidentas visiškai nekreipia dėmesio į tas nuomones, kurios būgštauja dėl prezidento negebėjimo pakilti aukščiau savo asmeniškumų ir užsiimti labiau valstybės interesais negu savo reikalais. Jis to nedaro ir, jeigu dabar pasitvirtins, kad ponas S. Krėpšta skiriamas, tai ši proga bus vėl praleista – pademonstruoti kažką daugiau nei savo trumpalaikį interesų puoselėjimą“, – sakė MRU docentas.

Politologė R. Urbonaitė tuo metu primena, kad dabartinis LB valdybos pirmininkas Vitas Vasiliauskas yra buvęs kandidatės į prezidentus Dalios Grybauskaitės rinkimų štabo vadovas. Dėl to, pasak jos, jis yra susilaukęs nemažai kritikos. Politologė pažymi, kad ir G. Nausėdai sulaukti palaikymo Seime su S. Krėpštos kandidatūra būtų sunku.

„V. Vasiliausko teikimą lydėjo šešėlis dėl jo buvimo Dalios Grybauskaitės rinkimų štabo vadovu. Gitanas Nausėda, panašu, taip pat linkęs ieškoti kandidatų savo artimojoje aplinkoje. Tačiau reikėtų nepamiršti svarbaus fakto. LB valdybos pirmininką skiria Seimas prezidento teikimu. Pastaruoju metu teko įsitikinti, jog Seimas nėra linkęs automatiškai pritarti prezidento teikiamoms kandidatūroms. Ir šioje situacijoje tikrai neatmestina, jog Seimas gali pasipriešinti tokiam teikimui, nepaisant to, jog negalime teigti, kad pono Krėpštos kandidatūra, turima patirtis ir kompetencijos yra netinkamos. Daug priklausys ir nuo procesų, vykstančių už uždarų durų, t. y. kaip Prezidentūra derins šį teikimą, kiek bus jam pasiruošta. Tačiau, jei iš tikrųjų bus priimtas sprendimas teikti būtent šią kandidatūrą, situacija gali būti gana kebli“, – Eltai sakė R. Urbonaitė.

ELTA primena, kad duotame interviu portalui „Verslo žinios“ prezidentas tarsi leido suprasti, kad į Lietuvos banko (LB) valdybos pirmininko poziciją galėtų būti svarstoma ir jo vyriausiojo patarėjo ekonominės ir socialinės politikos klausimais Simono Krėpštos kandidatūra.

„Jis pagal savo kompetenciją, pagal savo darbštumą, talentą, gebėjimą aprėpti labai plačius klausimus, taip pat įvertinus jo buvusią karjerą LB, irgi galėtų būti vienu iš rimtų kandidatų”, – interviu portalui „Verslo žinios” sakė G. Nausėda.

Dabartinis LB valdybos pirmininkas Vitas Vasiliauskas savo antrą kadenciją baigia balandžio mėnesį.