Dujų tiekėja „Ignitis“ skaičiuoja, kad pirmą kitų metų pusmetį vidutinė mėnesio sąskaita dujas naudojantiems maistui gaminti išaugs 78 centais, o namų šildymui – daugiau kaip 14 eurų.

Skaičiuojama, kad pabrangus elektrai statistinio namų ūkio išlaidos dėl to vidutiniškai padidės beveik 2 eurais. Naujos elektros kainos bus taikomos maždaug milijonui vartotojų.

„Jeigu vertintume, kas gyvena, butuose, tas augimas tikrai nebus kažkoks gyvenimą keičiantis. Paprastai apribos nuo kelių iki keliolikos eurų papildomai per mėnesį. Didesnę įtaką tai turės žmonėms, kurie šildosi namus, ypač dujomis. Jei dujinis šildymas kartais per mėnesį kainuoja šimtą ir daugiau eurų, tai čia jau gali susidaryti 35–50, o jei tai nėra ekonomiškas namas, gal net ir daugiau net eurų“, – „Delfi TV“ laidoje „Delfi diena“ aiškino M. Dubnikovas.

Tačiau visi vartotojai pajaus tai, kad kylant energijos kainoms, kaip teigia ekonomistas, brangs ir prekės bei paslaugos.

„Vienareikšmiškai šis brangimas palies kitas sritis. Pabrangimas ateina per elektrą ir šildymą. Jei [brangsta] elektra, tai liečia daugiau prekes ir paslaugas, šildymas – daugiau paslaugas“, – sakė M. Dubnikovas.

„Kitas dalykas, supraskime, kad žmonės, kurie gaus didesnes sąskaitas už šildymą, elektrą, dujas, norės ir gauti didesnį atlyginimą, kad kompensuotų tuos praradimus, kad jų gerbūvis išliktų. Tai reiškia, kad tai bus papildomi kaštai ir verslui. Tai iš vienos pusės didesnės pajamos, iš kitos – ir kaštai tam pačiam verslui, kas vėlgi persikelia į prekių dedamąją dalį“, – pridūrė jis.

Marius Dubnikovas

M. Dubnikovo teigimu, nereikėtų tikėtis, kad greitu metu energijos kainos pradės mažėti, tačiau, pasak jo, turėtų atpigti degalai.

„Ko galima tikėtis, tai artimiausiu metu, galbūt jau net kitą savaitę, gerokai atpigsiančių degalų. Degalai gali atpigti nuo turbūt 7 iki 10 centų, pagal tai, ką dabar matome iš naftos kainos kritimo“, – prognozuoja ekonomistas.

Tuo metu dujų kaina, anot jo, gali išaugti ir dar daugiau.

„Kas liečia energiją ir šildymą, ypač dujas, kol kas labai daug prošvaisčių nėra, nes vienas kubinis metras Olandijoje biržoje vis dar realiai kainuoja 1,10 euro. Tai yra gerokai aukščiau, nei dabar buvo nustatytos kainos buitiniams vartotojams. Tai reiškia, jeigu situacija nesikeis, po kurio laiko dujų kaina gyventojams gali dar daugiau išaugti.“

M. Dubnikovas mano, kad atokvėpio sulauksime tik pasibaigus šaltajam sezonui.

„Visų pirma labai padėtų šilta žiema, kas reikštų mažesnį dujų suvartojimą, o tai reikštų kainos atsitraukimą. Bet kokiu atveju dabar žiūrint į ateities sandorius matome, kad kainos balandžio–gegužės mėnesiais stipriai krenta ir reiškia, kad atsipalaidavimo galima laukti jau pavasarį, kai poreikis energijai sumažės“, – laidoje „Delfi diena“ kalbėjo ekonomistas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (109)