„Didžiausi segmentai, per kuriuos mes galime nukentėti nuo Baltarusijos neramumų, yra visų pirma žaliavų ir tam tikrų prekių importas, nes Baltarusija yra 14-ta didžiausia Lietuvos importo partnerė. Pernai iš viso importas iš Baltarusijos siekė beveik 800 mln. eurų. Kalbant apie žaliavas, dominuoja mediena – maždaug 25 proc. nuo viso Lietuvos importo iš Baltarusijos ir metalai – apie 12 proc.“, – „Žinių radijui“ pirmadienį sakė A. Izgorodinas.

„Įsivaizduokite, Baltarusijos įmonėje, kuri parduoda žaliavas į Lietuvą, prasideda streikas, jie nepateikia tų žaliavų produkcijos, mūsiškiai nepagamina produktų, neeksportuoja, pavyzdžiui, į Švediją, praranda reputaciją, yra sutarčių netesybos, tu turi ieškoti papildomų alternatyvių žaliavų tiekėjų. Tai visada brangiau“, – pridūrė ekonomistas.

Jis pastebėjo, kad gali būti paveiktas ir Klaipėdos uosto darbas.

„Apie 30 proc. visos Klaipėdos uosto krovos (sudaro – ELTA) kroviniai iš Baltarusijos. Ten daugiausia yra trąšos ir nafta. Tai gali paveikti Klaipėdos uostą ir netiesiogiai mūsų eksporto rodiklius“, – kalbėjo A. Izgorodinas.

Pasak ekonomisto, dar vienas aspektas, į kurį reikėtų atsižvelgti, yra užsienio investicijos.

„Kad ir kaip įdomiai nuskambėtų, bet Baltarusija yra 9-oje vietoje tarp didžiausių užsienio investicijų rinkų Lietuvos įmonėms. Per visą istoriją yra investuota 127 mln. eurų iš Lietuvos į Baltarusiją. Jeigu žiūrėtume į sektorius, tai yra mažmeninė prekyba, medienos pramonė. Politiniai, ekonominiai neramumai gali netiesiogiai paveikti tų įmonių darbą, kurios yra Baltarusijoje“, – sakė A. Izgorodinas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (62)