Stiprus Baltijos šalių ekonomikų augimo tempas šių metų pradžioje tęsėsi, net ir prasidėjus karui Ukrainoje bei įvedus sankcijas Rusijai. Antrąjį ketvirtį šalių BVP smuko, tačiau iki šiol neigiamas karo poveikis ekonomikoms buvo labai ribotas ir vos juntamas. Dalis atsparumo siejama su tuo, kad Rusijai sankcijos buvo įvestos ir verslo ryšiai su agresoriumi nutrūko tik palaipsniui, tačiau manoma, kad šie padariniai stipriau pasijus antroje šių metų pusėje.

Be to, stiprios darbo rinkos – didėjančio užimtumo ir darbo užmokesčio – pakako vidaus vartojimui palaikyti, rašoma „Swedbank“ 2022 m. ekonomikos apžvalgoje.

Visose trijose Baltijos šalyse infliacija viršijo 21 proc.: Estijoje ji siekia 25 proc., Latvijoje ir Lietuvoje – 21 proc., tačiau ekonomistų teigimu, pikas – jau arti. Manoma, kad šiemet vidutinė metinė infliacija bus apie 17–18 proc. Tikimasi, kad kitais metais infliacija sumažės iki 6-7 proc., o 2024 m. pasieks „sveikesnį“ lygį.

„Tai reiškia, kad kitais metais kainos augs lėčiau. Minimalios algos augimas išliks, nes trūksta darbo jėgos, vis dar dideli infliacijos lūkesčiai, darbuotojai reikalauja didesnių atlyginimų, nominalus produktyvumas taip pat leidžia didinti atlyginimus.

Tačiau realusis atlyginimo vaizdas – visai kitoks

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)