Finansų analitikas Marius Dubnikovas teigia, jog minimalią algą uždirbančių žmonių pajamos turėtų visiškai kompensuoti infliacijos augimą, kadangi jų alga kils 14 proc. Tačiau jis mano, kad viduriniosios klasės pajamas, tikėtina, „suvalgys“ infliacija.

„Mažas pajamas gaunančių žmonių perkamoji galia turėtų padidėti, natūraliai, o kas liečia vidurinę klasę, esu įsitikinęs, kad vidutiniškai 14 proc. atlyginimai jiems nedidės, o tai reiškia, kad perkamoji galia gali nedidėti, o netgi kai kuriais atvejais sumažėti“, – BNS sakė M. Dubnikovas.

Pasak jo, tikėtina, kad šių metų pabaigoje infliacija viršys 10 proc. ir panašiame lygyje gali išsilaikyti kitų metų pradžioje.

„Niekas pasaulyje per daug nepasikeitė, kas liečia žaliavų kainas ir kaštus apskritai, bet pasikeitė kita dalis į blogą pusę – sukilo lūkesčiai“, – sakė ekonomistas.

„Lūkesčiai yra sukilę ir dėl atlyginimų, ir dėl pačių kainų. Žmonės toleruoja arba suvokia, kad kainos didės kitais metais ir kai žmonės toleruoja kainų augimą, jie yra linkę leisti tuos pinigus, (...) todėl yra didžiulė rizika, kad infliacijos prognozės 3-4 proc. gali būti per daug optimistinės“, – kalbėjo jis.

Ekonomistas Romas Lazutka sako, kad dabar pajamų augimas kompensuoja kainų augimą, tačiau neaišku, kaip infliacija keisis ateityje.

J nuomone, labiausiai kainų augimą pajus skurdžiausi žmonės, gaunantys socialines pašalpas, nes jos kitąmet augs nepakankamai. Pasak R. Lazutkos, daugiau nei 100 eurų siekiančias pašalpas gauna apie 2,5 proc. visų gyventojų.

„Juos, aišku, daug kas bara, paniekinamai vadina, kad jie pašalpiniai, tingi dirbti, bet ten yra įvairūs žmonės, ir su vaikais daug šeimų, tai jiems tos valstybės remiamos pajamos kitais metais didinamos tik vienu euru – 0,9 procento“, – BNS sakė R. Lazutka.

„Šita sritis yra didinama nepakankamai, akivaizdu, kad ir anksčiau pagal ankstesnes infliacijos prognozes buvo mažai, bet kadangi yra visuomenėje nuostata sukurta neigiama į tuos žmones, tai gal ir politikai vertina, kad jie turėtų kažkaip patys išsisukti iš tos sunkios padėties“, – pridūrė jis.

Be to, pasak jo, šalpos pensijų gavėjų pajamos irgi gali augti mažiau nei kainos.

Socialinės apsaugos ir darbo bei finansų ministrės Monika Navickienė ir Gintarė Skaistė teigia, jog darbuotojų pajamų ir pensijų augimas kitais metais didins žmonių perkamąją galią ir kompensuos kylančias kainas.

Anot G. Skaistės, prognozuojamas 8 proc. vidutinio darbo užmokesčio augimas kitąmet bus didesnis nei infliacija. Pasak jos lapkritį paskelbta didesnė nei 9 proc. metinė infliacija neramina, tačiau kitąmet ji turėtų būti tik apie 3,5 procento.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)