Pasak Londone įsikūrusio Ekonomikos ir verslo tyrimų centro, visi 15 ekonomiškai perspektyviausių regionų yra buvusiose socialistinėse valstybėse, kurios neseniai įstojo į Europos Sąjungą (ES). Sąraše pirmauja Prahos regionas, po jo seka Budapešto ir Bratislavos regionai. Iš 223 vertintų ES regionų ekonomiškai nepatraukliausiais pripažinti Aosta Italijoje, Alentežas Portugalijoje ir Korsika Prancūzijoje.

Europos rekonstrukcijos ir plėtros banko, kuris buvo įsteigtas siekiant ekonomiškai sustiprinti Rytų Europos šalis, vyriausiasis ekonomistas Willemas Buiteris teigė, jog tyrimo išvados atitinka požiūrį, kad gerėja daugelio Rytų Europos regionų ekonominės perspektyvos.

Ekonomikos ir verslo tyrimų centro vadovas Dougas McWilliamsas aiškino, jog daugelio rytinių regionų geresnes perspektyvas lemia mažos darbo sąnaudos bei santykinai aukšta darbuotojų kvalifikacija ir išsimokslinimo lygis. "Rezultatai rodo, jog dėl to, kad daugelis rytinių sričių pradeda pirmauti prieš kitus ES regionus, ekonominio atkūrimo institucijos turės persvarstyti savo strategiją daugumoje Vakarų Europos dalių", - teigė D. McWilliamsas.

Perspektyviausių regionų sąrašas buvo sudarytas vadovaujantis keturiais kriterijais: ūkio augimu nuo 2000 metų ir prognozuojama plėtra iki 2006-ųjų, gyventojų kvalifikacija, rinkos dydžiu bei galimybėmis gauti ES finansavimą, skirtą skatinti plėtrą.

Į pirmąjį dvidešimtuką pateko vos vienas Vakarų Europos regionas - 20-ąją poziciją užėmusi Pietų ir Rytų Airija. Iš Vakarų Europos regionų gana aukštas pozicijas užėmė Paryžiaus regionas (28-oji vieta), Atika Graikijoje (31-oji pozicija) ir Bavarija Vokietijoje (38-oji vieta).

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją