Štai pokyčiai, susiję su finansais, už kuriuos atsakinga jau yra arba gali būti būtent ši moteris.
„Brexit“

Th. May išreiškė paramą pasilikimo Europos Sąjungoje (ES) pozicijos šalininkams, kai JK vyko referendumas, tačiau po to, kai referendume dauguma nusprendė priešingai, ji pareiškė, kad „Brexit“ reiškia „Brexit“, ir paragino šalį vienytis ir derėtis siekiant britams kuo palankesnio susitarimo.

Greitas ir neskausmingas Th. May tapimas šalies ministre pirmininke suteikė galimybę JK išvengti dviejų mėnesių nežinomybės, o tai turėtų teigiamai atsiliepti rinkoms, rašo bt.com.

„Ftse 100“ indeksas liepos 14 d. augo 0,84 proc. iki 6726 punkto, svaro kursas išaugo 0,65 proc. ir sudarė 1,3232 JAV dolerio. Euro atžvilgiu svaro kursas išaugo 0,54 proc. iki 1,1918 euro.

Dabar Th. May jau eina JK ministro pirmininko pareigas ir gali pradėti formalų dvejų metų trukmės pasitraukimo iš ES procesą, nors ir buvo žadėjusi to nedaryti iki 2016 m. pabaigos. Jau dabar Th. May deda pastangas, kad vestų JK tinkama linkme vykdant derybas dėl „Brexit“.

ES reikalų ministro postas teko „Brexit“ rėmėjų stovyklos atstovui Davidui Davisui. Svarbus balsas vykdant derybas teks ir šalies tarptautinės prekybos ministrui, kurio postas teko taip pat pasitraukimą iš ES rėmusiam Liamui Foxui.

JK įmonių apsauga

Komentuodama „Kraft“ įvykdytą „Cadbury“ perėmimą ir „Pfizer“ nepavykusią kovą dėl „AstraZeneca“ Th. May patikino dėsianti daugiau pastangų tam, kad būtų užkirstas kelias priešiškiems užsienio bendrovių vykdomiems JK įmonių perėmimams.

„Sudėtinga būtų įvardyti pramonės šaką, kuri būtų strategiškai reikšmingesnė britams už farmaciją, o „AstraZeneca“ – vienas iš brangakmenių karūnoje. Prieš dvejus metus vyriausybė beveik suteikė leidimą parduoti „AstraZeneca“ amerikiečių „Pfizer“, pagarsėjusiai dėl turto išpardavimo atvejų; maža to, šios įmonės atstovai patys prisipažino, kad siekė šio sandorio tam, kad galėtų išvengti mokesčių mokėjimo“, - kreipdamasi į susirinkusiuosius Birmingame apie savo planus, kai taps ministre pirmininke, kalbėjo Th. May.

„Tinkama pramonės strategija automatiškai nesustabdys britų įmonių pardavimo užsienietiškoms bendrovėms, tačiau bet jau suteiks progą ginti farmacijos sektorių, kuris yra itin svarbus Britanijai“, - žadėjo ji.

Būsto klausimas

Theresa May su vyru Philipu Johnu

Taip pat Th. May akcentavo būtinybę didinti būstų skaičių, siekiant suvaldyti kainas ir padėti jauniems asmenims rasti būstų prieinamomis kainomis.

„Jei neišspręsime būstų deficito klausimo, kainos ir toliau augs, o jauniems žmonėms būstą už priimtiną kainą susirasti bus dar sunkiau“, - teigė Th. May.

„Susiskirstymas tarp tų, kurie paveldi turto, ir tų, kurie nepaveldi, bus dar akivaizdesnis. Vis daugiau šalies pinigų bus skiriama brangiam būstui apmokėti vietoje produktyvesnių investicijų, kurios generuotų didesnį ekonomikos augimą.“ – tęsė ji.

„Pinigų politika, itin žemų palūkanų normų ir pinigų kiekio didinimo pavidalu, veiksminga tiems, kurie pajėgūs įsigyti nekilnojamojo turto tų, kurie negali sau leisti įsigyti būstų, sąskaita“, - tikino Th. May.

Energetika

Panašu, kad Th. May siekia užtikrinti žemas energijos išteklių kainas. Ji teigė norinti matyti tokią energetikos politiką, kurioje būtų akcentuojamas tiekimo patikimumas ir žemesnės kainos vartotojams.

Pagalba regionams

Th. May nepamiršo ir Šiaurės Anglijos ekonominiam augimui skirto plano, kurio iniciatoriumi tapo JK iždo kancleris George‘as Osborne‘as. Ji patikino, kad planas, kuris daugiausia naudos reikštų Mančesteriui, turi būti tobulinamas. „Reikia plano, skirto padėti ne vienam ar dviem regionų centrams, tačiau kiekvienam iš jų“, - tikino ji.

Mokesčių vengimo problema

Th. May žada aktyviai kovoti su mokesčių vengimu.

„Man nesvarbu, ar tai „Amazon“, „Google“ ar „Starbucks“, egzistuoja pareiga šį tą grąžinti, yra įsipareigojimai kitiems tos šalies piliečiams, atsakomybė mokėti mokesčius. Tapusi ministre pirmininke kovosiu su asmenų ir įmonių mokesčių mokėjimo vengimu“, - pažadus dalijo Th. May.

Uždarbio skaidrumas

Th. May žada imtis griežtesnių priemonių neatsakingam didžiųjų įmonių elgesiui suvaldyti. Jai nerimą kelia didėjantis atotrūkis tarp įmonių darbuotojams mokamų atlyginimų ir vadovų gaunamų sumų. Vienas iš Th. May siūlomų pokyčių – ne patariamasis, o privalomas akcininkų balsavimas dėl vadovų atlyginimų.

Taip pat ji įsipareigoja siekti didesnio skaidrumo priedų išmokėjimo srityje ir viešo duomenų dėl išmokėtų pinigų skelbimo tam, kad visiems būtų prieinama informacija dėl skirtumų tarp vadovų ir darbuotojų gaunamų sumų.

Konkurencijos didinimas

Th. May žada kovoti ir su bankais bei paslaugų teikimo įmonėmis, kurios pelnosi dėl konkurencijos trūkumo.

„Taip pat noriu, kad būtumėme pasiruošę taikyti ir reformuoti konkurencijos įstatymą tam, kad rinkos aktyviau dirbtų žmonių labui. Jei atsiras įrodymų, kad didžiosios komunalinių paslaugų įmonės ar bankai piktnaudžiauja savo vaidmenimis rinkose, neturėtume dėl to tik skųstis, sakyti, kad tai yra pernelyg sudėtinga, turėtume imtis veiksmų.“ – tikino ji.

Socialinė reforma

Taip pat Th. May minėjo ir „One Nation“ viziją, reiškiančią visuomenę, dirbančią dėl visų, o ne naudingą vien tik nedideliam privilegijuotųjų ratui. Planuojama įtraukti įmonių darbuotojų atstovus į valdybas ir pradėti taikyti privalomą akcininkų balsavimą dėl vadovų atlyginimų.

Taip pat Th. May kalbėjo ir apie kitas socialines problemas, į kurias būtina nedelsiant atkreipti dėmesį.

„Šiuo metu jei gimei skurde, mirsi vidutiniškai devyniais metais anksčiau nei kiti. Jei esi juodaodis, su tavimi teisėsaugos atstovai elgsis prasčiau nei su baltuoju.“ – piktinosi ji.

„Jei esi baltaodis berniukas iš darbininkų šeimos, turi mažiau šansų nei kiti patekti į universitetą. Jei mokaisi valstybinėje mokykloje, turi mažiau šansų gauti prestižinę profesiją nei tuo atveju, jei mokaisi privačioje įstaigoje.“ – nelygybės apraiškas vardijo Th. May.

„Jei esi moteris, vis dar uždirbi mažiau bei vyras. Jei turi psichikos sutrikimų, taip pat dažnai nesulauki pakankamos pagalbos.“ – tęsė ji.

„Jei esi jaunas, tau bus sunkiau nei kada anksčiau įsigyti nuosavą būstą.“ – sakė Th. May.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (198)