Pagal šiuo metu galiojančias taisykles, į kitą valstybę narę komandiruoti darbuotojai toliau yra siunčiančiosios įmonės darbuotojai ir jiems taikoma siunčiančiosios šalies teisė. Paprastai darbdavys neprivalo komandiruotam darbuotojui mokėti didesnį nei minimalų priimančiosios šalies darbo užmokestį. Tai reiškia, kad komandiruotiems darbuotojams dažnai mokamas mažesnis darbo užmokestis nei tą patį darbą dirbantiems vietos darbuotojams, kas gali nulemti nesąžiningą įmonių konkurenciją ir trukdo sklandžiam bendrosios rinkos veikimui.

Komisijos pasiūlyme numatyta prievolė komandiruotiems darbuotojams taikyti iš esmės tokias pačias darbo užmokesčio ir darbo sąlygų nuostatas, kokios taikomos vietos darbuotojams. Taip siekiama užtikrinti geresnę darbuotojų apsaugą, padidinti skaidrumą ir teisinį tikrumą, sudaryti vienodas šalies ir komandiruojančių įmonių veiklos sąlygas.

Europos Sąjungos (ES) turimais duomenimis, palyginti su visa darbo jėga, komandiruotų darbuotojų procentinė dalis yra vos 0,7 proc., tačiau 2010-2014 m. komandiruotų darbuotojų skaičius išaugo beveik 45 proc. 2014 m. ES buvo daugiau kaip 1,9 mln. komandiruotų darbuotojų. Vidutinė komandiruotės trukmė – keturi mėnesiai.

2014 m. į Lietuvą iš kitų ES valstybių narių buvo komandiruota 1 930 darbuotojų (Lietuva pagal priimamų komandiruotų darbuotojų skaičių ES buvo 26-oje vietoje), o į kitas valstybes iš Lietuvos buvo komandiruoti 19 208 darbuotojai, daugiausiai (30,5 proc.) - į Vokietiją; pagal iš Lietuvos komandiruotų darbuotojų skaičių Lietuva užėmė 19-ą vietą ES.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)