EK liepos viduryje išsiuntė Lietuvai oficialų pranešimą dėl netinkamo PVM taisyklių, kuriomis siekiama palengvinti mažųjų įmonių veiklą, taikymo. Pirmasis apie tai pranešė portalas vz.lt.

Pagal dabartinę mažosioms ir vidutinėms įmonėms (MVĮ) taikomą apmokestinimo PVM schemą Lietuvos mažosios įmonės, kurių apyvarta neviršija 45 tūkst. eurų per metus, neprivalo registruotis PVM mokėtojomis. Tačiau pagal kovos su mokesčių vengimu priemones Lietuva šios nuostatos netaiko mažesnės apyvartos įmonėms, jei jų galutinio savininko bendros pajamos viršija šią ribą.

„Kovos su mokesčių vengimu ir slėpimu nuostatos leidžia užtikrinti tinkamą PVM surinkimą. Tačiau Komisija mano, kad specialios apmokestinimo PVM schemos netaikymas įmonėms, kurios, nors finansiškai ir susijusios, tačiau vykdo visiškai nepriklausomą ekonominę veiklą, yra neproporcingas ir prieštarauja mokesčių neutralumo principui. Todėl Komisija mano, kad Lietuva pažeidė PVM direktyvą“, – rašoma EK sprendime dėl pažeidimo (ang. Infringement Decisions).

Lietuva turi per du mėnesius ištaisyti šiame oficialiame pranešime nustatytus trūkumus. Jeigu Lietuva per kitus du mėnesius nesiims reikiamų veiksmų, Komisija gali nuspręsti išsiųsti pagrįstą nuomonę (ang. Reasoned Opinion).

Mokestinių ginčų komisijos narė Vilma Vildžiūnaitė vz.lt teigė, kad Lietuva gali sutikti arba ginčyti EK poziciją. Jei Lietuva sutiks su EK, Finansų ministerija turėtų inicijuoti PVM įstatymo pakeitimą ir pakeisti ginčijamą teisės normą. Jei Lietuva nesutiks, turės pateikti nesutikimo motyvus, kuriuos įvertinusi EK dar galės kreiptis į ES Teisingumo Teismą dėl išaiškinimo.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)