Momentiniams mokėjimams reikalingos platformos kūrimą įgyvendins visų trijų operatorių bendrai valdoma bendrovė „Mobilūs mokėjimai“.

Ji taip pat bus pagrindinė būsimos platformos valdytoja ir prižiūrėtoja, tai pranešama per Vilniaus vertybinių popierių biržą NASDAQ.

Šių metų gegužės mėnesį bendrovei „Mobilūs mokėjimai“ Lietuvos bankas suteikė elektroninių pinigų įstaigos ribotos veiklos licenciją, reikalingą vykdyti su momentiniais mokėjimais susijusią veiklą.

Momentiniai mokėjimai mobiliojo ryšio naudotojams leis naudojantis mobiliuoju telefonu įvairiose prekybos vietose atsiskaityti už prekes ir paslaugas bei tarpusavyje akimirksniu atlikti piniginius pervedimus bet kuriuo paros metu – net ir švenčių bei poilsio dienomis.

Žada pigesnius mokėjimus, paaiškino, kaip veiks

„Šis sprendimas – svarbus žingsnis siekiant Lietuvoje dar šiemet vartotojams ir verslui pristatyti pažangią mokėjimų naujovę. Diegiant šiuolaikines technologijas ir į mokėjimo paslaugų rinką ateinant naujiems dalyviams, tikimės didesnės mokėjimo paslaugų teikėjų konkurencijos ir gerokai greitesnių bei patogesnių mokėjimų už mažiausią įmanomą kainą vartotojams“ – sako Lietuvos banko valdybos narys Marius Jurgilas.

Pavyzdžiui, plėtojant mobiliuosius mokėjimus, kuriamos paslaugos, kurios leis susieti mobiliojo telefono numerį su banko sąskaita. Tai reiškia, kad mokėti iš sąskaitos bus galima mobiliuoju telefonu žinant tik pardavėjo mobiliojo telefono numerį, tarkime, atsiskaitant turguje, nesvarbu, kur žmogus turės savo sąskaitą, pinigai bus pervedami ir įskaitomi per keletą sekundžių visą parą, taip pat ir poilsio bei švenčių dienomis.

Gyventojams ir verslui tai būtų patogi alternatyva gryniesiems pinigams ir kortelėms.

„Naujoji platforma bus viena pirmųjų tokio pobūdžio sprendimų pasaulyje. Ji ne tik atpigins atsiskaitymų paslaugas mūsų klientams, bet ir garsins Lietuvos, kaip inovatyvių sprendimų kūrėjos, vardą pasaulyje“, – komentuoja „Tele2“ generalinis direktorius Petras Masiulis.

„Gavę leidimą jau galėsime pradėti konkrečius tolesnius darbus platformos kūrimui. Džiaugiamės, kad išnaudodami technologijų pažangą galėsime praplėsti savo paslaugų paketą už tradicinių telekomunikacinių paslaugų ribų, suteikdami dar daugiau vertės mūsų klientams“, – sako bendrovės „Bitė Lietuva“ vykdomasis direktorius Pranas Kuisys.

„Ateityje išmaniuosiuose įrenginiuose tilps vis daugiau ir daugiau galimybių, palengvinančių mūsų visų kasdienybę. Viena jų – momentiniai mokėjimai. Be to, išnaudodami Lietuvoje sukurtą labai kokybišką ryšio infrastruktūrą atveriame naujas perspektyvas ir gyventojams, ir verslui. Tikiu, kad momentiniai mobilūs mokėjimai užims svarbią vietą atsiskaitymuose bei keis žmonių įpročius jau visai netrukus“, – sakė „Telia Lietuva“ vadovas Kęstutis Šliužas.

Skelbta, kad praėjusių metų lapkritį „Bitė Lietuva“ įsteigė bendrovę „Mobilūs mokėjimai“, kuri šių metų gegužės viduryje gavo Lietuvos banko (LB) elektroninių pinigų ir mokėjimo paslaugų licenciją.

„Bendrai veiklai vykdyti, infrastruktūrinių dalykų, reikalingų toms paslaugoms teikti, vystymui mums reikia Europos Komisijos koncentracijos leidimo. Pačios paslaugos būtų teikiamos atskirai kiekvieno operatoriaus, bet tų paslaugų teikimui reikalinga infrastruktūra yra brangi ir mes prašėme Europos Komisijos leidimo“, - BNS trečiadienį sakė P. Kuisys.

Anot jo, gavus reikalingus leidimus, tikėtina, kad dalis mokėjimų per naują platformą galėtų būti vykdomi jau šiemet.

P.Kuisio teigimu, gavus EK leidimą, visi trys mobiliojo ryšio operatoriai į bendrą įmonę investuotų lygiomis dalimis.

Pasak „Bitė Lietuvos“ vadovo prie bendros sistemos galėtų prisijungti ir kiti rinkos dalyviai, tačiau kol kas susidomėjimo niekas dar nepareiškė.

„Tele2“ vadovas pabrėžė, kad EK sprendimas turi būti teigiamas, norint, kad momentiniai mokėjimai būtų patogūs vartotojams.

„Būtinai turi leisti, nes jei kiekvienas operatorius darytų atskirai, žmonėms būtų nepatogu, parduotuvėms būtų ypatingai nepatogu. Šioje vietoje mums nėra reikalo konkuruoti, nes tai bendras šalies reikalas. Jei vis dėlto sprendimas bus neigiamas, reikės aiškintis toliau, suteikti papildomų duomenų. Bet manau nėra perspektyvų kurti sprendimus atskirai“, - kalbėjo P.Masiulis.

Šių metų pradžioje „Tele2“, tuometinė „Omnitel“ (dabar „Telia Lietuva“) ir „Bitė Lietuva“ bei LB pasirašė ketinimų protokolą dėl bendradarbiavimo, plečiant momentinių mokėjimų paslaugas.

Operatoriai ketina sukurti platformą, kuri leis jų klientams lengvai ir greitai atsiskaityti už prekes ir paslaugas. Momentiniai mokėjimai leis vartotojams prekybos vietose bei tarpusavyje atsiskaityti mobiliuoju telefonu, o lėšos bus įskaitomos per kelias sekundes visą parą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (57)