„Priklausymas euro zonai yra neatšaukiamas“, – pabrėžė jis. Europos Komisija esą darys viską, kad būtų išlaikytas valiutų sąjungos integralumas. „Tai, ko mums dabar reikia, yra stabilumas“, – sakė J. Katainenas, įspėdamas, kad nereikia „susigalvoti problemų ar krizių“.

ES ekonomikos komisaras Pierre Moscovici sakė, kad Briuselis neužims „jokios pozicijos“ Graikijos rinkimų kovoje. Jei „Syriza“ vadovas Alexis Tsipras iš tiesų taps premjeru, Briuselis esą su juo kalbėsis. „Mes galime su juo gyventi tam tikromis sąlygomis“, – pridūrė komisaras.

Sausio 25-ąją numatyti Graikijos parlamento rinkimai sukėlė spėliones dėl šalies pasitraukimo iš euro zonos. Apklausose pirmauja „Syriza“ aljansas, kuris priešinasi tarptautinių kreditorių reikalaujamam taupymo kursui.

Europos Parlamento vadovas kritikuoja A. Merkel

Europos Parlamento pirmininkas vokietis Martinas Schulzas trečiadienį apkaltino Vokietijos kanclerę Angelą Merkel „neatsakingomis prielaidomis“, jog Graikijai gali būti leista pasitraukti iš euro zonos, jeigu kraštutiniai kairieji laimės šį mėnesį vyksiančius rinkimus toje šalyje.

„Neatsakingos prielaidos ir debatai dėl „Grexit“ (Graikijos išėjimo iš euro zonos) iš tikrųjų nenaudingi“, – sakoma M.Schulzo komentare, kurį paskelbė dienraštis „Die Welt“.

„Turėtų būti aišku visiems: nėra jokio klausimo dėl pasitraukimo iš euro zonos. Neprašyti komentarai, kurie Graikijos žmonėms sudarė įspūdį, jog savo ateitį sprendžia ne jie patys savo balsais, o Briuselis arba Berlynas, gali netgi pastūmėti rinkėjus į radikalių jėgų rankas“, – perspėjo jis.

A.Merkel buvo kritikuojama po to, kai savaitraštis „Der Spiegel“ šeštadienį citavo Vokietijos vyriausybei artimus šaltinius, sakiusius, kad kanclerė yra pasiruošusi leisti Graikijai pasitraukti iš euro zonos, jeigu graikai išsirinktų vyriausybę, kuri atmestų dabartinę šalies griežto taupymo politiką.

Apklausos rodo, kad sausio 25-ąją vyksiančius pirmalaikius Graikijos parlamento rinkimus gali laimėti radikali kairioji partija „Syriza“.

Ta partija, vadovaujama Aleksio Cipro žadėjo atšaukti reformas, vykdomas spaudžiant Graikijos tarptautiniams skolintojams, ir iš naujo derėtis dėl finansinės pagalbos programos sąlygų.

„Vokietijos vyriausybė laiko (Graikijos) pasitraukimą iš euro zonos beveik neišvengiamu, jeigu opozicijos lyderis Aleksis Cipras vadovaus vyriausybei po rinkimų ir atsisakys biudžeto drausmės bei negrąžins šalies skolų“, – sakoma „Der Spiegel“ tinklalapyje paskelbtame straipsnyje.
Tiek A.Merkel, tiek jos finansų ministras Wolfgangas Schaeuble potencialų Graikijos pasitraukimą iš šiuo metu 19 narių turinčios euro zonos dabar jau laiko mažiau dramatišku žingsniu, aiškino savaitraštis.

Tačiau Vokietijos vyriausybė paneigė, kad tokios diskusijos kada nors vyko.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (106)