„Tai geras ženklas, nes tam tikra prasme tai rodo, kad yra noras vėl svarstyti prekybos klausimus daugiašalėje sistemoje“, – pareiškė Mario Draghi po ECB liepos mėnesio posėdžio surengtoje spaudos konferencijoje.

Tačiau „vertinti faktinį [derybų] turinį dar per anksti“, pažymėjo jis ir įspėjo, kad „protekcionizmo grėsmė“ tebekelia „didelę“ riziką euro zonos ekonomikos augimui.

M. Draghi ne kartą yra įspėjęs, kad pasaulyje padidėjęs protekcionizmas gali pakenkti euro zonos eksportui ir pakirsti euro zonos ekonomikos augimą kaip tik tuo metu, kai ECB rengiasi užbaigti savo skatinamąją programą.

Europos sostinės atsargiai pasveikino prekybos paliaubas, kurias po trečiadienį Vašingtone įvykusių derybų paskelbė D. Trumpas ir J. C. Junckeris, tačiau yra nemažai abejojančiųjų, ar jos yra įmanomos.

Du lyderiai paskelbė sutarę mažinti muitus ir kitas kliūtis prekybai.

Tačiau susitarimo kritikai sako, jog susitarime nėra konkrečių detalių. Be to, daugelį suglumino tai, kad plieno ir aliuminio importo muitai ir toliau bus taikomi.

Nors Vokietija pasveikino JAV prezidento ir Komisijos pirmininko susitarimą švelninti kelis mėnesius rusenantį prekybos ginčą ir jį pavadino konstruktyviu, Prancūzijos finansų ministras Bruno Le Maire nedelsdamas pareikalavo „paaiškinimų“ dėl sutartų priemonių.

Šaltinis
Temos
It is prohibited to copy and republish the text of this publication without a written permission from UAB „BNS“.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)