Pasak šaltinių, kol kas klausimas svarstomas neoficialiai, o vienas iš proceso tikslų yra išsiaiškinti, ar 2003 metais centrinio banko nustatytas infliacijos tikslas – „mažesnė, bet artima 2 proc. infliacija vidutinės trukmės laikotarpiu“ – atitinka šiuolaikinės ekonomikos realijas.

Šaltiniai pažymėjo, kad ECB vadovas Mario Draghi (Marijus Dragis) nori išlaikyti pinigų politikos lankstumą, kuri numato galimybę faktiniam rodikliui nukrypti nuo tikslinio lygio į didesnę ar mažesnę pusę.

„ECB turi viską persvarstyti, kadangi akivaizdžiai kyla problemų dėl nepakankamai aukštos infliacijos“, – pažymėjo „Standard Bank“ užsienio valiutos rinkos strategijos vadovas Steve Barrow (Stivas Berou).

Vartotojų kainų augimo tempai euro zonoje pastaraisiais metais yra gerokai mažesni už tikslinį 2 proc. lygį, nepaisant rekordiškai žemų palūkanų normų ir aktyvų supirkimų programų.

Birželio mėnesį vartotojų kainos metine išraiška padidėjo 1,3 proc., o paskutinį kartą šis rodiklis viršijo 2 proc. 2018 metų gegužės–spalio mėnesiais, daugiausia dėl didėjančių degalų kainų.

Ketvirtadienį euro kursas JAV dolerio atžvilgiu smuktelėjo 0,1 proc. iki 1,1214 JAV dolerio už eurą.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)