ECB teigė, kad 2020 m. iš cirkuliacijos išimta iš viso 460 tūkst. netikrų eurų banknotų. Tai yra 18 proc. mažiau nei 2019 m., rodo ECB duomenys.

ECB taip pat nurodė, kad „tikimybė gauti padirbtą banknotą yra labai maža“, nes netikrų banknotų skaičius cirkuliacijoje mažėja.

2020-aisiais vienam milijonui tikrų eurų banknotų teko vos 17 padirbtų banknotų. Iš viso cirkuliacijoje yra daugiau nei 25 mlrd. eurų banknotų.

Padirbinėjimo mastai smarkiai mažėja nuo 2009 m., kuomet milijonui tikrų banknotų teko 64 padirbtų.
ECB teigimu, dažniausiai padirbinėjami 20 ir 50 eurų banknotai, kurie kartu sudarė du trečdalius visų padirbtų banknotų 2020 m.

Pastaraisiais metais ECB vis didina banknotų apsaugą nuo padirbinėjimo, o 2019 m. buvo geriau apsaugoti naujieji 100 ir 200 eurų banknotai.

Apie 1,2 proc. padirbtų banknotų 2020 m. sudarė 500 eurų nominalo banknotai, kurie nebėra leidžiami, tačiau vis dar išlieka cirkuliacijoje.

500 eurų banknotų nuspręsta neleisti dėl jų naudojimo organizuoto nusikalstamumo tikslams.

Pranešimas paskelbtas tuo metu, kai ECB svarsto, ar pradėti skaitmeninio euro kūrimo projektą. Skaitmeniniai eurai esą galėtų būti naudojamas taip pat, kaip grynieji pinigai. Vis dėlto, tai nereiškia, kad bus atsisakyta eurų banknotų.

„Jei turėsime, ir kai turėsime skaitmeninį eurą, nepaisant jo visada turėsime ir banknotus“, – ketvirtadienį tvirtino ECB valdančiosios tarybos pirmininkė Christine Lagarde.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)