Lietuvos statistikos departamento duomenimis, 2014 m. birželio mėn. faktinė vidutinė mažmeninė dyzelinių degalų kaina siekė 1,29 Eur/l (4,44 Lt). Palyginus, šiais metais, tokiu pat laikotarpiu dyzelis vidutiniškai kainavo 1,19 Eur/l.

A95 oktaninio skaičiaus benzino 2014 m. birželį galima buvo įsigyti už 1,34 Eur/l (4,61 Lt)., o 2018 m., tokiu pat metu – 1,26 Eur/l.

Brangesnės buvo ir suskystintos dujos. 2014 m. birželio mėn. – 0,64 Eur/l (2,20 Lt), tuo tarpu 2018 m. birželio mėn. – 0,57 Eur/l.

Degalinių tinklo „Jozita“ vadovo Jono Jokubauskio tokia situacija visiškai nestebina, tačiau, pasak jo, tokių kainų ilgai tikėtis neverta.

„Tokia jau ta degalų rinka. Ji niekada nebuvo ir greičiausiai nebus pastovi. Niekam ne paslaptis, kad Lietuvos degalų pardavėjai vadovaujasi „Orlen Lietuva“ siūlomomis kainomis. Pastarieji orientuojasi į pasaulines kainas, Rusiją ir taip reguliuoja esamą kainą.

Kol kas, kaip matome, degalų kaina yra šiek tiek mažesnė nei buvo prieš įvedant eurą, tačiau tik laiko klausimas, kada kainos pasieks tą lygį, kuris buvo dar esant litui, o vėliau jas ir peršoks“, – prognozuoja verslininkas.

Paklaustas apie valstybės siūlymą riboti dyzelinių automobilių naudojimą J. Jokubauskis sako, kad toks siūlymas ar įgyvendinimas neturėtų jokios įtakos dyzelinio kuro kainų pokyčiams Lietuvoje.

„Nemanau, kad tai kažkaip paveiktų dyzelio kainas. Pats siūlymas yra vienareikšmiškai bloga mintis. Ne iš gero gyvenimo žmonės važinėja dyzeliu varomais automobiliais. Kas turi pinigų, gali sau leisti važinėti prabangiais automobiliais ir jiems nebus problemų, o paprasti šalies gyventojai, važinėjantys 300-400 eurų vertės mašinomis liks dar labiau nuskriausti“, – teigia vyras.

„Jozita“ degalinių tinklas yra žinomas kaip vienas iš mažiausias degalų kainas siūlančių pardavėjų. Anot jos vadovo, konkurencija šiame versle milžiniška, todėl tenka susidurti ir su konkurentų spaudimu.

„Esame rakštis subinėj didiesiems tinklams. Patikėkit, visko buvo. Dingdavo ir benzinvežiai, ir pastovūs degalinių patikrinimai, bet nieko nerasdavo ir nieko nepešdavo, ir nemanau, kad jiems pavyks. Žmonės perka, jokių nuolaidų nedarome, bet kaina jiems tinka“, – teigia verslininkas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (207)