Grūdai brangina miltus

„Grūdai šiemet brangūs kaip niekad“, – „Kauno dienai“ sakė Aldona Grinienė, „Kauno grūdų“ viešųjų ryšių vadovė. Grūdus pabrangino prasti orai gretimose šalyse: vienur derlius paskandintas, kitur – išdžiovintas. Kylant grūdų kainoms užsienyje, jos auga ir Lietuvoje, antraip ūkininkai lietuvišką derlių eksportuotų.

„Kauno grūdai“ šiemet tiek už maistinių, tiek už pašarinių grūdų toną moka 140 litų daugiau. Pašariniai grūdai įvertinus jų kokybę kainuoja apie 520 litų už toną, daugiau mokama už maistinius grūdus. Kaina gali skirtis atsižvelgiant į patiektą grūdų kiekį, o su stambiaisiais ūkininkais dėl kainos bendrovė tariasi individualiai. Gerokai pabrangus grūdams, A.Grinienės teigimu, iš naujojo derliaus pagaminti miltai nuo rudens brangs apie 20–25 proc.

„Kauno grūdai“ jau superka naujojo derliaus grūdus. Pašnekovė pripažįsta, kad dėl didelės drėgmės šį sezoną grūdų kokybė prastesnė nei pernai, tačiau tikimasi, kad „Kauno grūdų“ malūne naudojamos technologijos leis pagaminti ne mažiau kokybiškus miltus.

Supirks daugiau

„Kauno grūdai“ planuoja supirkti 200 tūkst. tonų grūdų – penktadaliu daugiau nei pernai. Šiemet, kaip ir 2006 m., daugiausia reikės pašarinių kviečių. „Kauno grūdų“ įmonių grupei priklausančios įmonės „Vilniaus paukštynas“ ir „Kaišiadorių paukštynas“ nuolat didina gamybą ir joms reikia daugiau pašarų.

Planuojama supirkti daugiau kaip 80 tūkst. tonų maistinių grūdų. Šiemet taikoma lanksti supirkimo sistema – grūdai perkami rinkos kaina ir sandėliuojami pas ūkininkus, kurie juos pristatys sutartyje numatytu laiku.

Auga kepinių kainos

„Mūsų sutartys galioja iki rugsėjo pabaigos, kol kas nesame gavę oficialių pasiūlymų iš miltų gamintojų. Konkrečios naujojo derliaus gaminių kainos bus žinomos tik rugsėjį“, – kalbėjo Kauno bendrovės „Fazer Kepyklos" generalinis direktorius Marius Horbačauskas.

Jį pasiekė gamintojų prognozės, neva miltai nuo rudens turėtų brangti nuo 20 iki 50 proc. „Tokiu atveju kepinių kainos šoktels 20–25 proc.“, – skaičiavo M.Horbačiauskas.

Pašnekovas tvirtina, kad pabrangę miltai artimiausiu metu bus ne vienintelė priežastis, branginanti duoną. Produkcijos kainas kelia ir augantys darbuotojų atlyginimai bei gaminių transportavimo sąnaudos. „Nuo kitų metų Kaune gerokai pabrangs šildymas, tai padidins mūsų sąnaudas ir lems produkcijos kainas“, – dėstė „Fazer Kepyklų“ vadovas.