Registrų centras įdiegė Juridinių asmenų dalyvių informacinę sistemą (JADIS), kurios tikslas yra informacinių technologijų priemonėmis kaupti duomenis apie juridinių asmenų dalyvius ir teikti turintiems teisę juos gauti fiziniams ir juridiniams asmenims.

Pradėjus veikti JADIS Registrų centro klientų aptarnavimo padaliniuose nebepriimami UAB akcininkų sąrašai, kuriuos teikti Juridinių asmenų registrui bendrovės buvo įpareigotos 2010 m. pakeitus Akcinių bendrovių įstatymą. Kaip ir anksčiau, Registrų centro padaliniuose bus galima deklaruoti tik vienintelį UAB akcininką – savininką.

Šiuo metu daugiau nei vieną akcininką turinčių UAB akcininkų bei MB narių duomenis JADIS galima teikti prisijungus prie Registrų centro savitarnos sistemos (www.registrucentras.lt/savitarna). UAB akcininkų ir MB narių duomenis gali pateikti įmonės vadovas ar kitas įmonei atstovauti įgaliotas fizinis asmuo.

JADIS teikiamus juridinio asmens dalyvių duomenis įmonės atstovas turi pasirašyti kvalifikuotu sertifikatu patvirtintu elektroniniu parašu. Registrų centro suteikiamus elektroninis.lt kvalifikuotus sertifikatus galima įsigyti šios valstybės įmonės klientų aptarnavimo padaliniuose. Mobiliesiems telefonams skirtus elektroninis.lt sertifikatus taip pat platina visi pagrindiniai šalies mobiliojo ryšio operatoriai, Šiaulių bankas bei „Danske Bank A/S“ Lietuvos filialas.

Kaip nurodo Registrų centras, šiuo metu galiojantys teisės aktai numato, kad JADIS kaupiami duomenys teikiami tik teisę juos gauti turinčioms valstybės institucijoms bei analogišką teisę turintiems asmenims. Įmonių atstovai turės teisę susipažinti su savo pateiktais duomenimis Registrų centro savitarnos sistemoje. Platesnis UAB akcininkų ir MB narių duomenų atskleidimas teisės aktuose nėra numatytas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)