Produktus atšaukinėjo nuo penktadienio

Laidoje „DELFI diena“ Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus pavaduotojas Mantas Staškevičius kiek daugiau papasakojo apie situaciją ir tikino, kad kai kurios įmonės produktus pradėjo atšaukinėti jau nuo penktadienio.

„Kai kurios įmonės savo produktus pradėjo atšaukinėti jau nuo penktadienio. Mes sutarėme, kad tie produktai bus atšaukiami, nes pačioje pradžioje, kai vyko tas padangų degimas, mes nelaukėme ir paėmėme penkis laboratorinius tyrimus. Čia kalbame apie pieno produktus, žaliavinį pieną tiek iš pieno punktų, tiek pačių ūkininkų. Po šešių dienų sulaukėme atsakymų, kad juose viršijamas dioksinų kiekis pačiame piene. Mums labai žmonių sveikata ir mes nelaukėme kažkokių nurodymų. Mes patys tai inicijavome savo pačių jėgomis“, – DELFI sakė specialistas.

Mantas Staškevičius

Atšaukti produktus buvo nurodyta 5 įmonėms

Paprašius patikslinti apie produktus ir kiekius, jis tikino, jog iš pradžių atšaukti produktus buvo nurodyta 5 įmonėms.

„Kai kur dioksino kiekis buvo viršytas net aštuonis kartus. Tas žaliavinis pienas patikrinimo metu tikrai buvo užterštas. Saugodami vartotojus, mes nurodėme toms 5 įmonėms, kad jos pateiktų mums sąrašą produktų, kurie nukeliavo į didžiausius prekybos centrus. Mes nelaukėme kitų tyrimų, tiesiog įvertinome riziką, kad galimai galėjo įvairios cheminės medžiagos patekti į tuos produktus, mes iš karto paėmėme mėginius ir taip padarėme“, – komentavo jis.

Gaminiai galėjo patekti į rinką

Pasiteiravus, ar šis pienas ar gaminiai iš jo galėjo patekti į rinką, jis patikino, kad taip.

„Taip. Kaip bebūtų gaila, pagal vykdomą atsekamumą buvo pagaminta daugiau nei 1000 tonų visokių produktų: sūrių, minkštųjų sūrių, pieno miltelių, kefyras.

Tiek žaliavinis pienas, tiek dalis produktų tikrai pateko vartotojams. Mes neturime žinių, kad jie buvo užteršti, bet vis tiek rizika buvo, todėl mes nurodėme visus juos pašalinti iš rinkos“, – DELFI laidoje kalbėjo jis.

Piktinasi, kad pienas pateko į perdirbėjų rankas

Norfos mažmenos“ savininkas Dainius Dundulis situaciją sutiko pakomentuoti telefonu. Verslininkas piktinasi, kad nebuvo užkirstas kelias galimai užterštam pienui patekti į perdirbėjų rankas.

„Pirmiausia norėčiau pasakyti, kad Maisto ir veterinarijos tarnyba yra viena geriausių Lietuvoje, bet, kas man labiausiai nepatiko šioje visoje situacijoje, kad nebuvo uždarytas kelias patekti žaliaviniam pienui į perdirbimo įmones. Pirmomis dienomis mes kreipėmės ir kalbėjome, kad tik pienas nepatektų pas perdirbėjus. Iš dabartinės situacijos matome, kad pienas pateko pas mus. Mes išiminėjame apie 10 tonų iš parduotuvių, o dar yra sandėliuose yra apie 30 tonų.

Dainius Dundulis

Mes dar šiandien nežinome, ar ta produkcija gali būti kenksminga, nes tai, ką mes tyrėme savo laboratorijoje, padidinto užterštumo mes neužfiksavome, bet sutinku, kad tuos produktus reikia išimti. Jeigu yra bent menkiausia rizika, kelias turi būti užkirstas“, – kalbėjo verslininkas.

Kaip rašoma tarnybos puslapyje, daugiausiai dioksinų į aplinką išsiskiria dėl pramonės taršos – degant buitinėms ir medicininėms atliekoms (įvairiems plastikiniams dirbiniams, indams, maisto produktų pakuotėms ir pan.), kuriose yra polivinilchlorido. Daug dioksinų susidaro ir įvykus gaisrams pavojingų medžiagų saugyklose, kilus avarijoms pramonės įmonėse. Užterštos atliekos, sąvartynai, pramonės įmonių nuotekų, dumblo ar kitų liekanų kaupimas ir laikymas taip pat yra potencialus taršos dioksinais šaltinis.

Įvertindama šių teršalų sukeliamą poveikį, VMVT vykdys ilgalaikę stebėseną rizikingiausiuose maisto produktuose iš gaisro paveiktų teritorijų.

VMVT, atlikusi rizikos vertinimą pagal Aplinkos ministerijos sudarytą teršalų sklidimo „vėjų rožę“, išskyrė 25 gaisro Alytuje galimai paveiktus Alytaus rajono kaimus: Butkūnų, Butrimiškių, Daugirdėlių, Dubėnų, Dubių, Genių, Jasunskų, Jurgiškių, Kaniūkų, Karklynų, Kelmanonių, Kriaunių, Laburdiškių, Likiškėlių, Likiškių, Miklusėnų, Navickų, Radžiūnų, Raudonikių, Rumbonių, Talokių, Taukotiškių, Užubalių, Zaidų, Žaunieriškių. Atkreiptinas dėmesys, kad teritorijų, kurioms taikomi apribojimai, sąrašas, esant būtinybei, gali būti keičiamas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (110)