Pietų Latvijoje esančiame miestelyje Saldus gyvena apie 11 tūkst. gyventojų. To paties pavadinimo rajono centras nutolęs nuo Lietuvos sienos apie 30 km, o atstumas iki Mažeikių – apie 40 km.

„Kelionė automobiliu iki Mažeikių mums trunka maždaug pusvalandį. Iki Rygos, ji yra už 110 km, tektų važiuoti apie pusantros valandos“, – DELFI pasakojo Saldaus gyventoja Jolanta Plauka.

33 metų du vaikus auginanti moteris juokavo, kad jos pavardė niekaip nesusijusi su lietuvišku žodžiu „plaukai“. Išvertus iš latvių kalbos tai reiškia žydėjimą (kaip gėlių).

„Nežinau, kaip iš kitų pasienio regionų, bet taip jau istoriškai susiklostė, kad iš mūsų rajono latviai nuo seno važiuoja apsipirkti į Mažeikius ir Rietavą. Kaip sako mano mama, kai dar buvo Sovietų Sąjunga, latviai važiuodavo į Mažeikius pirkti dešros.

Be to, į Rietavo turgų daug kas važiuodavo ir važiuoja pirkti automobilių detalių, dviračių ir pan. Net ir mūsų dienomis yra panašiai. Kodėl? Gal dėl to, kad čia didelis pasirinkimas ir kainos mažesnės nei Latvijoje“, – svarstė J. Plauka.

Ji sakė į Mažeikius apsipirkti važiuoja kartą du per mėnesį. Paprastai vienos kelionės metu moteris pirkiniams išleidžia apie 50 Eur. Tiesa, tai priklauso nuo konkrečių poreikių, kartais pirkiniams išleidžia vos kelis eurus, o kartais kur kas daugiau nei 50 Eur.
Latvijos miestas Saldus (Google maps)

„Paprastai į Mažeikius važiuoju nusipirkti maisto, kasdienių prekių, taip pat avalynės ir drabužių visai šeimai. Pavyzdžiui, pastarąjį kartą pirkau keturias poras batų. Pas mus, Saldus mieste, problema rasti gerų batų. Be to, Mažeikiuose yra bazė, kurioje maisto produktai kur kas pigesni nei Latvijoje.

Pvz., ryžiai, grikiai, makaronai ar saldainiai. Be kita ko, kasmet su draugais važiuojame į Mažeikius vaikams kalėdinių dovanų – įvairiems žaislams būna gana didelės nuolaidos“, – vardijo pašnekovė.

Žmonės visur panašūs

J. Plauka pripažino, kad tikriausiai tik alkoholiniai gėrimai Lietuvoje yra brangesni, tačiau kadangi retai perka, tai negali tiksliai pasakyti.

„Vis dėlto turbūt pagrindinė priežastis, kodėl latviai važiuoja į Mažeikius, tai „Lidl“. Kol kas šio tinklo parduotuvių neturime. Galbūt pirmos šio tinklo parduotuvės Rygoje bus atidarytos šį rudenį, tačiau vis tiek atstumas iki jos kur kas didesnis nei iki Mažeikių.

Kai tik čia atsidarė „Lidl“, latviai iš pasienio regiono tiesiog užplūsdavo Mažeikius kiekvieną savaitgalį. Net ir dabar savaitgaliais kas trečias automobilis stovėjimo aikštelėje yra su latviškais numeriais“, – pasakojo J. Plauka.

Mažeikiai (Mažeikių savivaldybė)
Paklausta, kaip mano, kodėl latviai mielai važiuoja apsipirkti į Lietuvą, ji įvardijo kelias priežastis:

„Manyčiau, kad pirmiausia dėl daug didesnio pasirinkimo Mažeikiuose. Antra, dėl mažesnių kainų. Trečia, mes tiesiog žmonės – mums būdinga galvoti, kad kaimyno žolė žalesnė. Kai nusiviliu latviškomis parduotuvėmis, sėdu į mašiną ir traukiu į kitą sienos pusę. Net jeigu kartais į Saldus iš Mažeikių grįžtu tuščiomis rankomis.“

Dažnai Mažeikiuose apsilankanti moteris pasakojo, kad keblumų susikalbėti parduotuvėse nekyla.

„Mažeikių parduotuvėse darbuotojai kalba angliškai arba rusiškai, bet, manau, netrukus jie puikiausiai kalbės ir latviškai. Juk mūsų kalbos giminingos, o pagrindinius žodžius paprasta prisiminti, nes jie skamba panašiai“, – šyptelėjo pašnekovė.

Veža ir autobusais

Kad ji nėra išimtis, patvirtina ir daugybė istorijų feisbuke – latviai džiaugiasi apsipirkę Lietuvoje. Štai balandžio mėnesį Vadims Kislovs pasidalijo nuotrauka su pilnu vežimėliu pirkinių, nurodė už viską sumokėjęs vos 40 Eur ir klausė, kada tokios kainos bus Latvijos parduotuvėse.

Kita moteris Latvijos žurnalistams pasakojo už 97 Eur Mažeikiuose nusipirkusi tiek prekių, už kiek namie buvo sumokėjusi kokius 250 Eur.

Apsipirkti į Lietuvą latviai traukia ne tik pavieniui. Internete galima rasti skelbimų, kuriuose siūloma speciali apsipirkimo kelionė iš Rygos į Šiaulius. Jos kaina – vos 12 Eur.
Skelbimas kelionei apsipirkti į Šiaulius

„Lild Lietuva“ korporatyvinių reikalų ir komunikacijos departamento vadovas Valdas Lopeta pripažino, kad Lietuvos šiauriniuose rajonuose esančiose parduotuvėse latviai apsiperka gana dažnai:

„Nerenkame ir neturime statistikos apie tai, iš kokių šalių atvyksta mūsų pirkėjai, tačiau išties jaučiame tendenciją, kad Šiaurės Lietuvoje esančios parduotuvės yra populiarios tarp pirkėjų iš Latvijos, ieškančių geriausio kainos ir kokybės santykio. Tai jaučiame ne tik Mažeikiuose, bet ir Šiauliuose, Klaipėdoje ar kituose miestuose esančiose „Lidl“ parduotuvėse.“

Panašiaip situaciją komentavo ir „Maximos“ komunikacijos ir korporacinių reikalų departamento direktorė Ernesta Dapkienė:

„Platų prekių asortimentą ir geras, mažas prekių kainas parduotuvėse vertina ne tik mūsų, bet ir kaimyninių šalių gyventojai. Pavyzdžiui, kaimynai latviai ypač pamėgo Mažeikiuose įsikūrusias „Maximos“ parduotuves.

Latvius į mūsų šalį vilioja žymiai didesnis prekių pasirinkimas ir pastebimai mažesnės prekių kainos. Gausiausi pirkėjų srautai iš kaimyninės šalies Mažeikiuose apsilanko savaitgaliais. Per išeigines žmonės atvyksta apsirūpinti maisto produktais visai savaitei į priekį. Dažniausiai šių pirkėjų krepšeliuose atsiduria maisto, ypač ilgesnio galiojimo, produktai, pavyzdžiui, miltai, cukrus, aliejus ir kt.“

Latvijoje, kaip ir Lietuvoje, standartinis pridėtinės vertės mokesčio tarifas yra 21 proc. Tiesa, lengvatinį 5 proc. tarifą latviai moka už vietinės kilmės vaisius, daržoves ir uogas.

Statistikos departamento duomenimis, pirmąjį šių metų ketvirtį vidutinis neto atlyginimas (atskaičius mokesčius) Lietuvoje buvo 700 Eur, o Latvijoje – 713 Eur, senatvės pensija – atitinkamai 307 Eur ir 323 Eur.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (291)