"Konsorciumui buvo daromas labai didelis spaudimas, kad neva Vakarų Lietuvos pramonės ir finansų korporacija nori perimti "Klaipėdos energijos" valdymą ir mes bijojome, kas tai pakenks konsorciumui. Todėl mes pasakėme: jeigu jūs manote, kad užsieniečiai geriau už vietos investuotojus, mes sumažiname savo dalį, bet iš konsorciumo visiškai neišeiname ir visus savo įsipareigojimus vykdome", - teigė Z.Mackevičius.

Beveik visą 20 mln. litų nominalios vertės "Klaipėdos energijos" akcijų emisiją išpirks dvi Vokietijos Leipcigo miesto energetikos įmonės "Stadwerke Leipzig" ir "Verbundnetz Gas". Anksčiau Vokietijos investuotojai ir Vakarų Lietuvos pramonės ir finansų korporacijos kontroliuojama bendrovė "Itera Lietuva" buvo pasidaliję po 50 proc. konsorciumo akcijų.

Pasak Z.Mackevičiaus, Vakarų Lietuvos pramonės ir finansų korporacija turi mažai įtakos "Itera Lietuvos" veiklai - 45 proc. įmonės akcijų priklauso JAV bendrovei "Itera International Energy".

Klaipėdos miesto tarybai trečiadienį patvirtinus Akcininkų sutartį, kurią pasirašys investuotojas ir 94 proc. "Klaipėdos energijos" akcijų valdanti miesto savivaldybė, šią ir akcijų pirkimo-pardavimo sutartis numatoma pasirašyti iki rugpjūčio 9 dienos.

Pasak dienraščio "Lietuvos rytas", kai kurių ekspertų nuomone, akcininkų sutartis prieštarauja šalies įstatymams ir gali apriboti savivaldybės galias valdyti šilumos ūkį. Nuogąstaujama, kad 19,6 proc. "Klaipėdos energijos" akcijų įsigijęs konsorciumas turės išskirtines teises spręsti visus klausimus.

"Klaipėdos energijos" valdyboje investuotojai užsitikrino dvi vietas iš septynių. Valdyba turės patvirtinti tik su investuotojais suderintus sandorius, vadovų kandidatūras, jų atlyginimus, dividendus.

Ekspertų nuomone, sutartyje iš anksto užprogramuotas konfliktas tarp savivaldybės, siekiančios užtikrinti pigų šilumos bei karšto vandens tiekimą vartotojams, ir akcijų pirkėjų, kurių tikslas - pelningai investuoti savo kapitalą.

"Verbundnetz Gas" atstovas, pasak dienraščio, akcininkų sutartį vadino geros valios dokumentu su tam tikrais saugikliais. "Jeigu nuostatos kirsis su šalies teisinėmis normomis, prioritetas bus teikiamas vietos įstatymams", - sakė jis.

Lietuvos ir užsienio investuotojai įsipareigojo nedidinti šilumos kainos Klaipėdoje, jei tam nebus ekonominės būtinybės, ir iki 2015 metų investuoti į bendrovę "Klaipėdos energija" 330 mln. litų.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją