„Tai – rizikingas spėjimas, nes paskutinius porą metų jau bendrai nebesistebime, kas gali nutikti.

Visgi reikia suprasti, kad problema yra aiški, o kai ji – aiški, ji – išsprendžiama. Tai nesukelia krizių. Taip pat artėjant žiemai gali sukristi labai daug faktorių, tai yra ir saugyklų užpildymas, ir terminalų pastatymas ir taupymo programos, kurios bus įvestos“, – teigė jis.

To, kad dujų saugyklos didžiosiose ekonomikos užpildytos 82 proc., pasak ekonomisto, nepakanka, kad apsukos gamyboje nebūtų lėtinamos.

„Tikslas yra iki spalio mėnesio jas užpildyti 95 proc. ir jau yra prognozės, kad tai bus pasiekta greičiau nei buvo planuota.

Ką tai reiškia? Tai reiškia, kad visi supranta, kad dujų bus, nebent bus labai labai šalta žiema, kuri šias prognozes ir planus pakoreguotų.

Bet kuriuo atveju, pasiruošta stipriai, yra padarytos tiek anglių, tiek dujų sankaupos“, – aiškino M. Dubnikovas.

Tai, kad kiekvienoje šalyje dujų užpildymas skiriasi, ekonomistas tikino, kad jos dujomis šalys galėtų pasidalyti terminalų pagalba.

„Pagrindinis dalykas yra terminalai. Baltijos šalyse mūsų saugiklis yra terminalas, kuris gali užtikrinti (dujas – red.) Baltijos šalims, o tai reiškia, kad mūsų saugykla nebūtinai turi būti pilnai užpildyta, nes ją galima vis papildyti.

Kitas dalykas, ta pati Vokietija, kuri užsipildys 90-95 proc. Niekas netikėjo, bet šių metų pabaigoje atplaukia ir pirmas terminalas į Vokietiją, kas reiškia, kad jie irgi galės pildytis pigesnėmis dujomis negu yra vamzdyje – tai yra suskystintomis dujomis“, – sakė jis.

M. Dubnikovas sutiko, kad Lietuvai apsirūpinti dujomis SGD terminalo pajėgumų pilnai užtenka, o jeigu reikės pagalbos kaimynėms, visgi pirmiausia turėtume žiūrėti savo interesų.

„Lietuva dėl to yra saugi, bet reikia nepamiršti ir to, kad tiek pas suomius, tiek pas estus atplaukia terminalai“, – sakė jis.

Ekonomistas kalbėjo, kad jeigu dujos ir baigsis, alternatyvus šaltinis yra anglys.

„Mes matome, kad anglių kaina yra 420 Eur už toną biržoje ir tai yra rekordinis lygis bei reiškia, kad Europa iš viso pasaulio plukdosi anglis, jeigu prireiktų alternatyvos.

Tai – nešvarus kuras, bet blogiausiu scenarijumi jis padės“, – kalbėjo jis.

Ekonomistas tikino manantis, kad po metų rusiškų dujų niekam nebereikės.

„Putinas apsiskaičiavo, kad Europa yra turtingas regionas ir pinigų kiekis yra neribotas, kai juos galima naudoti alternatyvoms.

Šioje vietoje, tik laiko klausimas, kada bus pasiruošta tam. Tikėtina, kad su tokiais greičiais, kai Vokietijoje per pusmetį atsiranda terminalas, po metų mes turėsime pilnai užsitikrinę tiekimą iš kitų šalių“, – aiškino jis.